23 °C

Гигантска прашна буря вилнее на Марс. Няма връзка с "Опортюнити"

НАСА наблюдава гигантска пясъчна буря на Марс. Бурята е една от най-интензивните, наблюдавани някога на Червената планета. Към 10 юни тя обхваща повече от 41 милиона квадратни километра - колкото Северна Америка и Русия заедно. Това е блокирало толкова много слънчева светлина, че превърна деня в нощ за роувъра "Опортюнити", който се намира в близост до центъра на бурята, в марсианската "Perseverance Valley".

Вчера, 12 юни, НАСА публикува съобщение, че инженерите се опитвват да се свържат днес с "Опортюнити", но няма отговор от почти 15-годишния роувър. Екипът продължил да работи, но батериите на Opportunity са паднали под 24 волта и роувърът е влязъл в режим на  ниска мощност - състояние, при което всички подсистеми, с изключение на часовника, са изключени. Мисионният часовник на роувъра е програмиран да събужда компютъра, за да провери захранването. Ако компютърът на роувъра определи, че батериите му нямат достатъчно заряд, той пак ще заспи. Заради на екстремното количество прах над "Perseverance Valley", инженерите на мисията смятат, че е малко вероятно роувърът да има достатъчно слънчева светлина, за да зареди отново през най-малко няколко следващи дни.

Марсианската прашна буря продължава да се засилва. За пръв път тя беше забелязана на 30 май, сега обхваща една четвърт от планетата.

НАСА ще бъде домакин на медийна телеконферентна връзка, за да дискутира масираната прашна буря на Марс, засегнала операциите на роувъра "Опортюнити" на агенцията и какво могат да научат учените от различните мисии, изучаващи това безпрецедентно събитие.

Участниците в телеконференцията:
· Джон Калас, ръководител на проекта "Opportunity" на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, Пасадена, Калифорния
· Рич Зурек, главен научен сътрудник в програмата за Марс, JPL
· Джим Уоцин, директор на Програмата за проучване на Марс в централата на НАСА във Вашингтон
· Дейв Лейвъри, изпълнителен директор в централата на НАСА за роувърите "Опортюнити" и "Кюриозити"
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 27.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини