За два часа протест затваря пътя Пловдив-Смолян в Чепеларе на 24 август

На 24.08.2018Г. от 11.00 ч. до 13.00. ч. главният път Смолян-Пловдив ще бъде блокиран в знак на протест от жителите на Чепеларе, обявиха от Инициатевин комитет. Митингът ще се състои на кръстовището към гробищния парк, непосредствено преди входа на сградата на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Чепеларе и е срещу решението за закриване на Районната прокуратура в родопския град.

На 25 юли 2018 година в залата на община Чепеларе се проведе събрание на жителите от района, на което се реши, че заедно с органите на местната власт ще бъдат предприети всички възможни действия, включително и ефективни протести, за да се защити запазването на Районна прокуратура-Чепеларе. За изпълнение на тези решения и координиране на действията бе създаден „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе“.

Гражданите на община Чепеларе с изненада и безпокойство научиха, че Районната прокуратура в родопския град ще бъде закрита. Всъщност тази новина стана достояние на хората от общината чрез медиите, които съобщиха, че на министъра на правосъдието е изпратено за съгласуване решение на Прокурорската колегия на ВСС от 11.07.2008, с което се предвижда закриване на Районна прокуратура в град Чепеларе и разкриване на нейно място на териториално отделение към Районна прокуратура-Смолян.

Жителите на общината считат, че това решение е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други. Но най-притеснителен е фактът, че то не е обсъдено и съгласувано с гражданите на община Чепеларе, които пряко засяга. Изненадани от това решение са и представителите на местната власт, които също не са били информирани. Решението е взето непрозрачно и накърнява човешките, граждански и съюзни права на хората от района, а освен това е в противоречие с препоръките на Европейската комисия, като би могло да се стигне и до стартиране на така наречената „наказателна процедура“ срещу България.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини