12 °C

Купиха един от първите Apple за $210 хил.

Apple-1, сглобен през 1976 г. от основателите на компанията – Стив Джобс и Стив Возняк във фамилния гараж на Джобс, беше купен за 133 250 британски лири на аукцион в Лондон.

Компютърът, който е един от 200-те направени от този вид, беше определен като изключително ценен, защото е в пълна функционалност и върви в комплект с кутията с обратен адрес гаража на Джобс в Калифорния и първото лого на компанията – Исак Нютoн, ударен по главата с ябълка.

Новият притежател на машината е италианец, заплатил цена, 315 пъти по-висока от оригиналната от 666,66 долара. Бизнесменът и колекционер Марко Болионе наддавал по телефона чрез своя представител на търга – брат му Франческо. „Марко просто обича компютрите”, коментира Франческо Болионе.

Единият от създателите на Apple-1 – Стив Возняк, присъства на аукциона в британската столица и дори се съгласи да добави бележка с автограф към закупения комплект: „Възхитен съм от джентълмена, който го закупи”.

Най-вероятно компютърът реликва ще бъде пуснат в работен процес. За целта обаче Марко Болионе ще трябва да закупи допълнително клавиатура, захранване и монитор. Освен това ще трябва да се задоволи с процесор, който е около 1000 пъти по-бавен от съвременните си събратя, уточнява BBC.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини