Шефът на Nvidia: Хората масово ще ползват хуманоидни роботи

Технологичният сектор изглежда съгласен с тези прогнози

В скорошно интервю главният изпълнителен директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, прогнозира, че хуманоидните роботи скоро ще станат достъпни за почти всеки. Те не само ще революционизират редица индустрии, но ще променят и ежедневието ни.

Хуанг подчерта, че производствените разходи за хуманоидни роботи ще са изненадващо ниски. По думите му те ще са сравними с ценовия диапазон на евтините автомобили. В близкото бъдеще цената на един подобен робот ще започва от $10 000 до $20 000, пише GizmoChina.

Подкрепяйки визията на Хуанг, изпълнителният директор на Tesla, Илон Мъск, също посочи, че производствените разходи на хуманоидния робот Optimus са само половината от тези на електрическите автомобили на Tesla.

Мъск предвиди първоначална цена за Optimus между $25 000 и $30 000, с очаквани намаления с течение на времето.

Nvidia наскоро представи своя Project GR00T - основен модел за хуманоидни роботи, и Jetson Thor - мощна компютърна система, проектирана специално за тези роботи.

Jetson Thor предлага усъвършенствана производителност, енергийна ефективност и компактен размер, като допълнително стимулира напредъка на хуманоидната роботика.

Освен това, партньорствата на Nvidia с водещи компании за хуманоидни роботи, като 1X Technologies, Agility Robotics и Boston Dynamics, демонстрира голям напредък в изкуствения интелект.

Nvidia вече има готови продукти, които да предложи на разработчиците. Isaac Manipulator и Isaac Perceptor предоставят предварително обучени модели и разширени функционалности за роботизирани ръце и автономни мобилни роботи. Isaac Lab пък осигурява подсилващо обучение на изкуствения интелект.

Базираната в Китай компания Unitree Robotics също е съгласна с прогнозите на Хуанг.

"Усъвършенстваната технология за самообучение на AI намали времето, необходимо на робота на Unitree за фина настройка на двигателните му умения. Това, което преди отнемаше седем години за програмиране, сега изисква само няколко месеца", каза главният изпълнителен директор на компанията Уанг Синсин.

"В миналото роботите трябваше да бъдат програмирани ръчно за различни сценарии. Например, ако имаше различен терен пред него или ако имаше чаша, която искате да грабне, ние, хората, трябваше да напишем всички тези кодове. Това отнемаше много време и енергия. Сега с AI не е необходимо да променяте модела или да назначавате повече работна ръка. Просто го поставяте в различен симулиран сценарий и го оставяте да премине обучението", казва Уанг.

Уанг се надява, че в рамките на една до две години тези хуманоидни роботи и техните по-сръчни пръсти ще могат да помагат на истински човешки същества във фабричното производство.

Очаква се Китай да допринесе с близо 50 милиарда долара за глобалния пазар на хуманоидни роботи, който е на път да надмине 260 милиарда долара до 2030 г. според последните оценки, докладвани от AP.

Захранвани с изкуствен интелект хуманоидни роботи с общо предназначение скоро ще бъдат достъпни, за да изпълняват безброй работни задачи ефективно и безопасно, решавайки проблемите с недостига на работна ръка, твърди Джо Луи, ръководител на отдела за автоматизация и роботика в Accenture, която наскоро обяви своята стратегическа инвестиция в Sanctuary AI.

Техният хуманоиден робот Phoenix може да избира и опакова артикули, да почиства, етикетира, етикетира и сгъва стоки. Phoenix използва AI технология, която имитира човешкия интелект в мозъка, като зрение, звук, памет и усещане.

Миналата седмица Boston Dynamics показаха новият си робот Atlas и обявиха, че планират да го превърнат в комерсиален продукт. Само преди десетилетие техните роботи бяха големи, тежки и зависеха от захранване с кабели. Новият Atlas е не само изключително маневрен, но и работи с достатъчно способна батерия.

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини