15 май - Международен ден за съпричастност с жертвите от ХИВ/СПИН

Тази година Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се
отбелязва под надслов „Да докоснеш човешки животи”. На 15 май 2011 г. над 500
неправителствени организации от 75 страни по света ще насочат общественото
внимание към проблемите на болестта.
Мотото „Да докоснеш човешки животи” подчертава многобройните човешки животи,
пожертвани от ХИВ вируса. Статистиката сочи, че годишно 370 000 серопозитивни деца се раждат в бедни семейства, докато в развитите държави предаването на инфекцията от майка на бебе е сведена до минимум. Доклади на ООН допълват, че 6 милиона души от общо 33 милиона инфектирани с ХИВ получават лечение.

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН ще се проведат днес и утре от 10 до 16 часа в два мобилни кабинета  в  Пловдив. Единият ще бъде разположен пред сградата на Централна поща, а другият - в северната посока от разкопките на ул. "Христо Г. Данов". Акцията се реализира със съдействието на доброволците от фондация "Панацея", "Авис вита" и кабинета за безплатно и анонимно изследване на СПИН към Районната здравна инспекция.

В неделя от 20.30 часа през община Пловдив представители на Националния алианс за работа с доброволци ще изработят панделка от плат върху дървена плоскост, върху която ще бъдат поставени 200 червени диода. Те ще изгасват през 16 секунди, тъй като статистиката показва, че на всеки 16 секунди умира по един болен от СПИН.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини