Започва седмото издание на Нощта на музеите

Възрожденско училище "Св.Георги"-Асеновград

Над 60 музеи и галерии в цялата страна ще се включат днес, 14 май, в тазгодишното издание на Европейската Нощ на музеите и галериите.

Инициативата е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

Нощта на музеите се провежда в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г., по решение на Международния съвет на музеите, а инициатор е Москва през 1977 г.

В Националният исторически музей /НИМ/ от 09.30 ч. до 01.00 ч след полунощ на 15 май 2011 г.посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция на НИМ и изложбата "Тракия и древният свят - колекция Васил Божков" -непоказвани досега шедьоври на античното изкуство.

За първи път ще могат да бъдат видени и дарените наскоро сценични костюми, снимки и награди на световноизвестната оперна

прима Гена Димитрова.

Издания на музея - книги, каталози, албуми и други, ще бъдат предлагани на преференциални цени.

От 19.00 часа ще се проведе концерт на камерния ансамбъл на АБ Артпроект - шедьоври от българската и световна музикална класика, в изпълнение на Бистра Диляноф - пиано, Димитър Бакърджиев - флейта и Бенита Примо - танци.

От 21.00 часа ще има концерт-спектакъл "Българска музика", в изпълнение на "ЧЕРВЕНО И ЧЕРНО - БГ ДУЕТЪТ", Милчо Соколов и Кирил Веселинов

Акцент в програмата на Националния етнографски музей при Българската академия на науките е изкуството на резба върху яйце" на американския художник от щата Юта Брайън Бейти.

Изложбата ще се открие от 16 часа в присъствието на Негово превъзходителство Посланика на САЩ у нас - Джеймс Уорлик.

За четвърта поредна година Парк-музей „Владислав Варненчик" ще се включи в Нощта на музеите като отвори врати за безплатни посещения  от 18.00 до 24.00ч.

Посетителите ще могат да видят непоказвани досега експонати, някои от които постъпили съвсем наскоро в неговите фондове.

От 18 до 20 ч. желаещите ще имат възможността да облекат истинска ризница, да проверят колко тежи рицарският меч, както и да се снимат за спомен с рицарски шлем.

Подземният минен музей в гр. Перник ще предложи на своите посетители атракционна програма „Мистерии в Старите рудници”.

Музеят ще бъде отворен от 18.00 до 24.00 часа. Атракционната програма ще започне в 19.00 ч.

За шести път Регионален исторически музей - Стара Загора се включва в инициативата. Изключително богатата програма започва в 17,30 ч. с откриване на фотоизложбата „Атон - докосване до духовността" на Славчо Славов, разположена във фоайето на Старозагорска опера, съобщават от община Стара Загора. В 19,00 ч на 2-ро експозиционно ниво в Регионален исторически музей ще бъде даден старт на играта „Гатанката отгатни и нататък премини". Отгатването на всяка една гатанка отвежда любопитните участници в следващ обект на музея, а за тези от тях, събрали всички галони с гатанки - ще има награда, която ще ги очаква в последния обект.

За запалените почитатели на загадки е играта „Открий съкровището с фенерче", която стартира в 19,00 ч. на Античната улица пред Операта и Античен форумен комплекс при Западната порта.

В 22,30 ч. в музея е прожекцията на игралния филм „Агора" на Алехандро Аменабар.

Видинският музей и крепостта „Баба Вида" също отварят врати. Регионален исторически музей- Видин ще удължи работното време на крепостта „Баба Вида" до 22.00 часа и на музей „Конака" до 01.00 часа. Входът е свободен.

В крепостта Баба Вида" от 16.00 часа ще бъде експонирана изложба Акварели „Градът" с автор Александър Пройнов.

Музейните обекти в Сливен ще отворят врати за безплатни посещения на гражданите", обяви пред журналисти директорът на РИМ - Сливен Георги Кюпчуков. Отправени са покани към училищата за организиране на посещения от учениците. „Музейните специалисти ще бъдат на разположение на всички граждани, които проявяват интерес към музейното дело, проблемите на културно-историческото наследство до 19 часа", увери Кюпчуков. В „Нощта на музеите" Регионалният музей организира редица прояви. От 9 до 19 часа ще бъде отворен щанд за сувенири и музейни издания пред сградата на музея. От 18 до 19 часа в къщата-музей на Сливенския бит гражданите на града ще могат да видят изпълнения на детски фолклорен танцов състав при ОУ „Христо Ботев" с ръководител Станка Иванова. Ще бъде възпроизведена пролетна обредност „Кукери", изпълнена от група при читалище „Д-р Петър Берон" - село Тополчане. От 19 до 20 часа в залите на Регионалния исторически музей участие ще вземат със свои изпълнения деца от ОШИ „Мишо Тодоров", а пред сградата на музея в празничната програма ще се включи детски хор „Дружна песен" с диригент Яна Бонева. От 20 до 21.45 часа предстои програма на Детски комплекс - Сливен.

„Планината на непокорните" е филмът на специалисти от Регионалния исторически музей, който ще бъде излъчен в къща-музей „Хаджи Димитър" от 17 до 19 часа.

Националният военноисторически музей се включва в Нощта на музеите под надслов „Музей и памет". Програмата  започва в 18 часа с „рицарски дуели". Школата за средновековна фехтовка „MOTUS" ще демонстрира умения във фехтовката с мечове. Оръжието и облеклото са реплики по запазени исторически извори от XIII-XVI век. Техниката на фехтоване е създадена на основата на фехтовални трактати от периода 1275 - 1570 г.

От 19.00 часа е концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. Популярни песни и военни маршове ще прозвучат в изпълнение на квартет „Армейска песен". В концерта ще вземат участие Емилия Валенти, Станислава Димитрова, Илиян Недев и др.

В Асеновград  посетителите ще могат да се насладят на извънредна прожекция  на „Асеновград в обектива”като съпътстващо събитие на Нощта на музеите. Прожекцията ще бъде на открито в двора на възрожденското училище „Свети Георги” от 21,00 часа. Отново ще бъдат показани повече от 15 клипа и филма с различна тематика – туризъм, култура, природа, спорт, религия, история, изкуство, заснети в Асеновград и неговите околности от любители и професионалисти.

Премиерата  на мултимедийната презентация  беше на 16 май, но поради големият интерес организаторите на събитието предлагат извънредна прожекция –повторение.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини