Пентагонът ще похарчи за авиация 770 млрд. долара до 2022 г.

Министерството на отбраната на САЩ възнамерява в следващите 10 години да похарчи 770 милиарда долара за покупка, експлоатация и производство на нови летателни апарати, съобщи агенция Bloomberg. В плановете влиза покупката на нови безпилотни летателни апарати (БЛА), самолети-танкери, изтребители, самолети за радиоелектронна борба, предаде БЛИЦ.

Отчетът на Пентагона е подготвен по искане на Конгреса и е изложен на сайта на Bloomberg. Той е достъпен на линка http://media.bloomberg.com/bb/avfile/rCLGl9FIO910.

Паркът на ударните и стратегическите БЛА ще бъде увеличен с 45 процента до 645 броя. Сега на въоръжение в САЩ се намират MQ-1 Predator, RQ-4 Global Hawk и MQ-9 Reaper. През 2013 година техният брой се планира да бъде 445 единици. В перспектива военните възнамеряват да заменят всички остарели MQ-1 с новите MQ-9, а също така да придобият 164 броя БЛА MQ-1C Gray Eagle. Последните ще се използват „за пряка поддръжка на сухопътните войски”. Като цяло за БЛА за всички видове войски Пентагонът ще изразходи 80 милиарда долара.

Сред авиационните покупки през следващите 10 години са 83 самолета-цистерни КС-46А, разработван от американския авиостроителен концерн Boeing. (До 2029 година трябва да бъдат купени още 96 танкера от този тип.)

Част от бюджета ще бъде похарчен за закупка и модернизация на самолетите за радиоелектронна борба E/A-18G Growler за ВМС на САЩ, които трябва да бъдат поддържани на равнище 114 единици.

Пентагонът ще финансира експлоатацията на самолетите за далечно радиолокационно откриване и управление, намиращи се в състава на ВВС.

Освен това ще започне закупуването на първите 506 изтребителя от пето поколение F-35А Lightning II.

Частта на самолетите от пето поколение във ВВС, включително F-22 Raptor, през следващите десет години от сегашните 7 процента трябва да нарасне на 25 процента.

В плана е предвидено на 350 изтребителя F-16 Fighting Falcon да бъде извършена дълбока модернизация и възстановяване на техническата готовност.

Планът за финансиране на авиацията на САЩ също така предвижда разходи за извършване на научноизследователска и опитно-конструкторска дейност по програмата F-X, отнасяща се създаване на изтребител от шесто поколение. Работата по тази програма не се осветява публично. Известно е, ВВС и ВМС на САЩ през януари 2011 година започнаха работа над изискванията към F-X. Предполага се, че новият самолет ще бъде опционално пилотиран или само безпилотен вариант, способен да изпълнява полета си в свръхзвуков режим.

Към 2022 година на въоръжение във въздушния флот на САЩ ще се намират 14 415 машини срещу 14 340 сега (без да се отчитат БЛА), разпределени по типове както следва: 3416 бойни самолета, 966 ударни вертолета, 4589 транспортни самолета, 149 машини за търсене и спасяване, 536 самолета-цистерни, 154 стратегически бомбардировача, 654 противокорабни и противоподводни самолета и вертолета, 2081 учебни самолета, 1418 разузнавателни и командни машини, 452 летателни апарата за специални операции.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини