ЕС одобри влизането на Латвия в еврозоната през 2014 г.

Министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС (ЕКОФИН) одобриха присъединяването на Латвия към еврозоната от 1 януари 2014 г., предаде БГНЕС.

28-членният Европейски съюз одобри решението Латвия да приеме еврото за своя валута от 1 януари 2014 година, се казва в комюнике на Европейския съвет. Курсът, по който ще се изчисли валутата, ще бъде 0,702804 лата за 1 евро.

"Да, присъединяваме се към еврото от 1 януари. Това е добра новина не само за нас, но и за Европа и за еврозоната", коментира латвийският премиер Валдис Домбровскис.

Преди взимането на решението латвийският министър на финансите Андрис Вилкс беше попитан дали не изпитва някакви съмнения относно присъединяването на страната си към еврозоната в сегашните трудни времена. Той лаконично коментира, че проблемите ще траят поне още няколко години. Но допълни, че страната му вярва на Европа и на еврото.

Латвия е страната от ЕС с най-висок ръст на БВП, като в две поредни години – 2011 и 2012 г., има растеж по над 5% по този показател.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини