Лайен настоява за честна конкуренция с Китай

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще настоява за честна конкуренция с Китай в разговорите си с неговия президент Си Дзинпин, който е в Париж на държавно посещение, съобщава АФП.

Това заяви тя в понеделник. 

"Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е справедлива и не е изкривена", каза тя в изявлението си, публикувано часове преди срещата лице в лице в Париж между нея, Си и френския президент Еманюел Макрон.

Тя добави, че по-рано със Си "изясних, че настоящите дисбаланси в достъпа до пазара не са устойчиви и трябва да бъдат адресирани".

През последните месеци Европейската комисия, органът на Европейския съюз по търговските въпроси, започна множество разследвания за конкуренцията, насочени към Китай.

Пекин реагира яростно на последното разследване за предполагаем неравен достъп до пазара на медицински изделия в Китай, наричайки го признак на "протекционизъм" на ЕС.

Китай също е ядосан на разследването на ЕС срещу китайски доставчици на вятърни турбини за европейския пазар. Други разследвания на Брюксел се фокусираха върху китайските субсидии за слънчеви панели, електрически превозни средства и влакове.

Фон дер Лайен повтори позицията на ЕС, че той "трябва да рискува отношенията си, но не и да се отделя от Китай" - което означава намаляване на зависимостта от китайските доставчици, но не и да се стига толкова далеч, колкото Съединените щати в санкциониране или блокиране на търговски потоци в ключови сектори.

"Бяхме много ясни по отношение на нашите отношения с Китай, които са едни от най-сложните, но и едни от най-важните, каза председателят на комисията. През последната година се срещнах два пъти с президента Си и прекарахме известно време в обсъждане на отношенията между ЕС и Китай от търговията до климата, от глобалните въпроси до цифровите въпроси", каза тя.

Фон дер Лайен подчерта проблема с китайския свръхкапацитет и начина, по който китайските стоки навлизат на цени, които са твърде ниски, за да могат фирмите от ЕС да се конкурират с тях.

"Китай в момента произвежда, с огромни субсидии, повече, отколкото продава поради собственото си слабо вътрешно търсене. Това води до свръхпредлагане на китайски субсидирани стоки, като електромобили и стомана, което е нелоялна търговия", каза тя. Европа не може да приеме подобни изкривяващи пазара практики, които могат да доведат до деиндустриализация в Европа.

Фон дер Лайен каза, че ще "насърчи китайското правителство да се справи с тези свръхкапацитети в краткосрочен план", добавяйки, че ЕС ще работи с други богати и нововъзникващи икономики, които са "все по-засегнати от пазарните изкривявания на Китай".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини