Хиляди се молиха на Кръстова гора

Стотици пренощуваха на палатки в Родопите в навечерието на големия християнски празник Въздвижение на Светия Кръст Господен. Както всяка година, и тазина 13-ти срещу 14-ти септември Кръстова гора бе най-важното място за всеки, запътил се към нея християнин.

Хиляди присъстваха на празничната литургия, която започна към 23 часа в петък и продължи до 3 часа в събота. Тя бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай, Великоърновския Григорий, епископ Антоний и духовниците от манастира на светото място.

Според основното предание, там се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица, която била прикрепена към кръст или от нея бил направен кръст, се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Но руският цар научил за това и изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им поръчал: "Като поиска султанът и той да ви даде подаръци за мене, вие му кажете, че вашият цар не иска нищо друго, освен дървения кръст, който е научил, че се пази в съкровищницата ви."

Пратениците изпълнили поръката на царя и султанът им дал искания кръст. Но майката на султана, като научила за това, му рекла: "Какво си направил? Знаеш ли, че този кръст крепеше властта и силата ти? Пусни потери да хванат пратениците и си го вземи." Султанът изпратил хора, но те не могли да хванат пратениците, защото, като узнали, че ги търсят, не се върнали по пътя, по който дошли, а се отправили към Средните Родопи.

В манастира на връх Кръстов русите предали на монасите кръста и заминали за Русия, като мислели, може би, по-късно да дойдат и да го вземат. Но не след дълго манастирът бил нападнат от турците и разрушен до основи, а монасите избити. Те успели обаче да скрият кръста в подземното манастирско скривалище.

Силата на Кръстова гора най-осезаемо се усеща, ако минете по пътя, през който е минал и самият кръст, а той е от Асеновград до Мостово и от там пеш до Кръстова гора.

Хора, които са минали по тоя маршрут, казват, че наистина се усеща силата и любовта на Бога.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини