Защо майките все по-често се отказват от кърменето?

В последните години се наблюдава една тенденция при младите майки – докато почти всички от тях започват да кърмят своите новородени, близо половината прекратяват това естествено за бебето хранене след няколко седмици. Изследователи осъществяват проучване, в търсене на отговора на този въпрос. 

Екипът провежда повече от 2700 интервюта с 532 жени, които стават майки за първи път. Разговорите започват 24 часа след раждането и завършват 60 дни след като жените са станали родители за първи път. Всички въпроси са свързани с избора на майките, засягащ кърменето. 

Анализирайки резултатите, учените откриват, че жените, които от самото начало имат притеснения за способността си да нахранят своите новородени с кърма, са по-склонни съвсем скоро да преминат към адаптирано мляко.

 До третия ден след раждането повече от половината от тези жени се безпокоят за способността на новороденото да суче, 44% се притесняват за болката по време на кърмене, а при 40% от тях безпокойството идва от съмнението дали количеството кърма е достатъчно, за да се нахрани бебето.

Тези данни подкрепят предишни проучвания, според които жените често не разполагат с адекватна подкрепа и знания относно кърменето. Това, от друга страна, води до редица притеснения и значително повишава вероятността те да се откажат да кърмят детето си. 

Според авторите на настоящото проучване към края на бременността трябва да се обърне по-голямо внимание на въпросите на бъдещите майки, свързани с кърменето на новороденото. По този начин ще се намали притеснението и ще се улесни процеса. 

Придобивайки увереност, се увеличава и вероятността повече жени да продължат с кърменето на бебето си, което намалява риска от затлъстяване, повишаване на коефициента на интелигентност на детето, а в същото време намалява риска от развитие на рак при майките.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Pediatrics.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини