Дали светът след ядрената война ще бъде като този, описан в поредицата Fallout

През април 2024 г. стрийминг услугата Prime Video стартира сериала Fallout за живота на хората след една ядрена война. Това е научнофантастичен екшън, базиран на едноименните ролеви игри на издателя Bethesda Softworks Според сюжета, през 2077 г. между държавите възниква конфликт поради липсата на полезни ресурси, който води до ядрена война. В резултат на многобройните ядрени удари загиват милиарди хора, но някои от тях успяват да се спасят в така наречените Светилища. Действието на сериала се развива двеста години по-късно, през 2296 г., когато хората са създали живот в бункерите и са изградили ново общество. За да продължат вида си, те са принудени да си търсят партньор в другите Светилища. Интересно е, че вместо пари те използват капачки, а на опасната повърхност живеят бандити и мутанти. Може ли светът след една истинска ядрена война да изглежда като този в сериала? Постапокалипсисът във Fallout

В света на Fallout населението на Земята е значително намаляло, а оцелелите живеят в подземни убежища, в които е симулиран предишният живот. Така например главната героиня на сериала на име Люси е родена и израснала в „Светилище-33“. Вътре в него е пресъздадено някакво подобие на американския щат Небраска, но то е само илюзия, създадена с помощта на огромни дисплеи.

Поради намаляването на популацията хората от различни приюти трябва да разменят мъже и жени, за да предотвратят кръвосмешението. Те не могат да излязат на повърхността, защото нивото на радиация все още е твърде високо. Освен това има нападатели – бандити, които са готови да убият всекиго за собствена изгода. В радиоактивния свят на fallout повърхността (пустошта) е пълна с мутанти. Така например един от главните герои на поредицата е Гул. Това е човек, който вследствие на радиационното облъчване е загубил мастните си тъкани и скелетните си мускули, губейки външния си вид. Преди катастрофата той е бивш военен, който става актьор, а след ядрения взрив се превръща в наемник с твърд характер. Хората в света на слушат музика от 50-те години на миналия век. Като се има предвид, че ядреният взрив е станал в средата на XXI век, това може да изглежда нелогично. Но присъствието на такава музика се дължи на факта, че вселената на Fallout е направена в стила на ретрофутуризма – концепция, която отразява начина, по който хората от миналото са си представяли бъдещето.Въпреки че хората в постапокалиптичния свят слушат стара музика, те разполагат с някои отлично развити технологии. Така например те имат преносим компютър на китката си, наречен „Pip-Boy“. В компютърните игри с негова помощ можете да разберете какво е собственото ви здраве, да си водите бележки, да четете данни от медиите, да слушате радио и много други. Шоуто показва, че хората могат да го използват, за да преследват цели на картата и да измерват нивото на радиационно облъчване на другите. Всичко, което трябва да направите, е да насочите компютъра към тялото си.

В света на Fallout има много различни лекарства. Например, хората могат да бъдат лекувани с антибиотици, да им бъдат инжектирани болкоуспокояващи, стимуланти и много други вещества. Особено внимание заслужава хапчето с вкус на банан „Plan D“, което представлява стъклен буркан с цианид за ръчна евтаназия.За технологиите в игрите и поредицата Fallout може да се говори с часове. Накратко, това е чист ретрофутуризъм, който няма нищо общо с реалността.Защо във Fallout вместо пари се използват капачки?Зрителите, които не са играли компютърната игра Fallout, може да се изненадат от използването на капачки от бутилки вместо пари. Това е така, защото икономическата система на САЩ изчезва след Голямата война. Търговците са стигнали до извода, че е най-добре да използват като валута капачките от бутилки, които е трудно да бъдат възпроизведени в условията на пълно опустошение.

Ако в света наистина настъпи ядрена катастрофа, светът определено няма да изглежда като в игрите и поредицата Fallout. Важно е да се разбере, че това е ретрофутуристична измислена вселена, която няма нищо общо с реалността. След ядрената война хората може и да оцелеят, но със сигурност няма да слушат ретро музика – изкуството ще отразява реалността, а няма да препраща към далечното минало. На повърхността на Земята наистина може да е опасно заради радиацията, но огромните мутанти едва ли ще бъдат видени от хората. Да, радиацията може да предизвика мутации, но не толкова силни. 

Какъв би бил светът след една ядрена война. По-голямата част от населението на нашата планета наистина ще загине, но някои може да успеят да оцелеят. Но след това ще трябва да живеят в много тежки условия. Ядрените взривове не само ще унищожат градовете на прах, но и ще предизвикат пожари. В резултат на това във въздуха могат да бъдат изхвърлени 150 милиона тона сажди, което ще доведе до рязко понижаване на температурите и до началото на ядрена зима. Тя би могла да продължи около 10 години, тъй като е необходимо много време, за да се разсеят саждите.

Според учените дори в ударната зона нивата на радиация ще престанат да бъдат смъртоносни след няколко седмици. Само че след ядрената война хранителният режим на хората ще се промени драстично. Разбира се, никой няма да яде месо от мутанти като във Fallout. Подобно на хората в сериала, в реалността населението ще има шанс да оцелее. Но не се знае за колко време.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини