Новозеландският долар изригна

Новозеландският долар се изстреля в полунощ след данни за инфлацията, които увеличиха аргументите за по-високи лихви в страната. Валутата скочи над 0.8350 срещу американския си съименник при доклада, че индекса на потребителските цени се е покачил през четвъртото тримесечие с 0.1% обратно на прогнозите за спад от 0.1%. При положение, че всички сектори на икономиката са мощни, данните увеличиха залозите, че централната банка може да повиши лихвите още следващата седмица. Анализатори също потвърдиха, че подробния прочит на данните потвърждава, че местната икономика започва да генерира инфлационен натиск.

Долар/йена скочи през нощта на 104.65 след вялата сесия в понеделник. Еврото спадна на 1.3545, но все пак е над дъното от вчера на 1.3508. Единната валута се обезцени с 1% през миналата седмица, когато излязоха серия от положителни данни за САЩ, които възстановиха убеждението, че Федералния резерв ще продължи да намалява стимулите за икономиката. Кросът евро/йена нарасна до 141.80 при вчерашно 6-седмично дъно от 140.33. Ключов за йената е изхода от заседанието на Японската централна банка в сряда. Очакванията са банката да запази подхода на изчакване след стартираните през миналата година масивни стимули.

Стабилност на златото, растеж на платината

Златото е точно под 6-седмичния връх при слаба търговия, а платината е близо до два и половина месечен връх, заради подготовката за стачки в топ производителите на метала. Най-големият синдикат в ЮАР на работещите в платинени мини обяви, че ще започне стачка в четвъртък. В страната се намират трите най-големи производители в света и това би засегнало половината от световното производство.

Спот цената на златото е почти без промяна на 1253 долара и не е далеч от 6-седмичния връх на 1259.85 долара за тройунция. Китайският внос, който дълго време беше положителния елемент в иначе отчайващата за жълтия метал 2013 година, изглежда ще спадне спрямо рекордните нива от миналата година. Това би увеличило натиска върху златото за което анализаторите предричат втора година на спад.

Азиатските пазари бяха спокойни с единственото изключение на новозеландския долар, който рядко нарасна при повишените залози за възможно повишение на лихвите в страната още през следващата седмица. При старта на европейските борси ще се очаква излизането на ЗЕВ индекса от Германия в 12 часа българско време.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини