85-те най-богати хора в света имат колкото половината човечество

Състоянието на 85-те най-богати хора в света е равно на средствата, с които разполага половината население на земята или 3.5 милиарда души. Това показва ново проучване на организацията за развитие Oxfam, цитирано от NBC.

Докладът, озаглавен "Да работиш за малцината", твърди, че нарастващото неравенство е заради бързото увеличение на богатството на най-заможните, което и предупреждение, че има големи рискове за „човешкия прогрес".

Според доклада 210 души са станали милиардери през 2013 година. Така те се присъединяват към група от 1 426 души, които имат състояние в размер на 5.4 трилиона долара.

Състоянието на най-богатия 1% от хората в света в момента възлиза на 110 трилиона долара или 65 пъти повече от това на по-бедната половина от човечеството.

"Тази масивна концентрация на икономически ресурси в ръцете на малка група от хора представлява значителна заплаха, която включва политическите и икономическите системи", подчертава се в изследването.

От Oxfam допълват, че проучването показва, че има много закони и регулации, които са създадени в полза на богатите.

„Изследване в шест страни (Испания, Бразилия, Индия, ЮАР, Великобритания и САЩ) показва, че мнозинството от хората вярват, че законите са в полза на богатия", подчертават подготвилите изследването.

През последното десетилетие милиардерите в Индия са се увеличили от 6 на 61, концентрирайки приблизително 250 милиарда долара в ръцете на шепа хора в сравнение с населението на страната, което е от 1.2 милиарда души.

Докладът е публикуван преди Световния икономически форум в Давос, който започва по-късно тази седмица.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини