Няма признаци за живот във взривилия се барутен завод

Няма признаци на живот в непосредствена близост до взривилия се цех, съобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.
Има жертви при експлозията, избухнала в цеха за боеприпаси край видинското село Горни Лом вчера късно следобед.

Ясно е, че жертви има, но тепърва ще се установява техният брой и самоличността им, каза главеният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
От снощи мястото се обследва с термовизионни камери, за да се установи има ли живи хора, но няма признаци за тикива. Засечено е само едно куче.

Местни доброволци са успели да влязат тази нощ, въпреки че районът е обграден, но са установили само погром - и двете сгради на цеха са сринати.

Социалният министър Йордан Христосков съобщи, че по последни данни вътре са били 12 работници и трима души от ръководството. Собственикът на предприятието Валери Митков каза, че според него в момента на взрива вътре са били неговият син, който е изпълнителен директор на завода, началникът на смяна и технологът на фабриката.

Вътрешният министър Йордан Бакалов уточни, че след като клетките на мобилен оператор в района са се включили след профилактикат за един от хората, за които се е смятало, че е в завода, се е оказало, че е в Монтана.
Късно снощи министърът заяви, че в завода е имало 30 души.

Трите пострадали жени са се намирали на портала, който е на километър разстояние от мястото на взрива. Те са в болница без опасност за живота.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николов уточни, че разрушенията са изключително тежки и отломки от взривилия се цех се намират в периметър от 500-600 метра.

В района на инцидента може да се влезе най-рано 24 часа след последния вторичен взрив, който е бил регистриран в 21.45 часа.

"Имаме трима души доброволци, които са готови при най-малкия признак на живот там около трагедията да влязат незабавно. Чакаме робот. Чакаме и така известната „котка“ на българската армия, която е за сапьорски цели и допълнително безпилотно самолети. Всички специалисти, с които се консултирахме, и щабът взехме решение да не провеждаме евакуация на населението поради обстоятелството, че няма непосредствена заплаха за него", обясни на нощен брифинг гл. комисар Николов, цитиран от БНР.

Пробите от атмосферния въздух, околната среда и водата, които са взети, са в рамките на нормата и в никакъв случай не са опасни за живота и здравето на хората, добави той.

Светлозар Лазаров каза, че от първите разговори, проведени със специалисти, се е стигнало до извода, че взрив с такава мощност и такава насоченост, не би могъл да бъде предизвикан от утилизация на мини.

Проверката отпреди две седмици в завода в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси, уточни вътрешният министър.

„Били са в неподходящи помещения. Има три издадени акта. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво”, посочи Бакалов.

Военните ще окажат специализирана помощ

Модулни формирования на Българската армия са на разположение на кризисния щаб, за да окажат помощ при огледа на района на взрива край Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Специализираните екипи са оборудвани с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

На разположение на кризисния щаб са и бронирана машина тип „Пустинна котка” на Регионална служба „Военна полиция” - Плевен, както и медицински екип с реанимобил от военната болница в Плевен.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини