Къща за гости и стара чешма разбуниха духовете в Горни Воден

    Какво всъщност се случва с пазарчето в центъра на Горни Воден и старата чешма, събирала местните от незапомнени времена? Скандалът, който се разрази в последните седмици във връзка с продажбата на общински имот в центъра на квартала, разбуни недоволството на асеновградчани. Жители на Горни Воден сигнализираха неколкократно в медиите и социалните мрежи за незаконна, по думите им, продажба на имота - терен със зелена площ, с дървета и старинна чешма със значение за поколенията, продаден с разрешение на ОбС преди почти 2 години. Местните пазят снимки от 30-те години на миналия век, от които става ясно, че Пазарската чешма, както я наричат в квартала, е съществувала още тогава, макар и да изглеждала по различен начин.

    Независимо че не е паметник на културата, чешмата винаги е била приемана за такъв от самите горноводенци. В малкия парк с кипарисите в центъра, което през вековете е било пазарен площад, e имало чешма, построена още в римско време, твърдят те. Богатата история на този площад е описвана в няколко книги и в редица вестници и списания от 18-ти, 19-ти и 20-ти век, споделя краеведът и писател Никола Филипов. През 1991 г. в чешмата дори е бил вграден завет към поколенията със списък на дарителите, благодарение на които тя е реставрирана.

    През годините е имало идеи на мястото да се изгради детска площадка с пейки и пързалка. Църковното настоятелство на храм "Свети Георги" пък е предлагало мястото да се ползва за паркинг, но не е получило разрешение. Отказът е под предлог, че от трите страни мястото граничи с главна улица, водеща към манастира "Свети Кирик". Жителите на квартала са възмутени от факта, че досега не се разрешавало на никого да направи нищо там, а изведнъж, в почивните дни пристигнали машини, които изкоренили дърветата и де факто са унищожили направеното с пари, събирани от цялото някогашно село.

    И ето че се стига до ситуацията, която се изяснява в момента, а тя е, че местен инвеститор, собственик на хотел в квартала, неколкократно преди години е изявявал желание да закупи въпросното място, но не му е било позволено. На 49-тото заседание на ОбС през 2014 г. се взима решение за обявяване на публичен търг с явно наддаване за продажба на въпросния имот. Урегулираният поземлен имот е определен за паркинг и обществено обслужване. На него се явява един единствен кандидат купувач и съответно го печели. Така с разрешението на местния парламент горноводенският инвеститор - хотелиер, се сдобива с терена в центъра на квартала срещу сумата от близо 7 000 лв. (с ДДС и 1000 лв. стъпка на наддаване, платена от купувача). Тъй като полученото разрешение за паркинг и обществено обслужване позволява строителството само на един етаж, той прави постъпки за промяна в предназначението на имота и година по-късно, през 2015-та, получава разрешително за строеж на 2-етажна къща за гости и подземен паркинг. С разрешението на гл.архитект на бившето пазарче ще се построят къща за гости и 6 паркоместа. Строителното разрешение за тях инвеститорът е получила декември 2015 г., заинтересованите страни са уведомени. Заинтересованата страна в случая е единствено Община Асеновград, тъй като имотът граничи само с две улици и стълбище, изцяло общинска собственост. Това е било обявено, но реакции не са последвали нито по време на сесията, когато е гласувано решението за продажба на имота, нито след публикуване на обявата за търга. Така допреди няколко седмици никой от жителите на квартала не подозира каква съдба е предначертана на пазарчето и старата чешма. Докато изневиделица на площадчето не идва техника и започва да бута чешмата, отсича засятите от хората кипариси и борчета, а теренът се подготвя по предназначение.

    В отговор на жалби на хората от Горни Воден кметът информира, че чешмата не е паметник на културата и изобщо не е фигурирала в кадастралната карта на квартала. Става ясно и друго, а именно, че инвеститорът е дал обещание да възстанови чешмата, след като горноводенци вече са писали до кмета на Асеновгра и до областния управител с тази молба.

    Нямам представа кога горноводенци разбраха за този търг, аз си гледам моите дела, върша си моите неща. Аз ги разбирам, но тази чешма попада в строителната площадка. Още като закупихме мястото със съпруга ми и като се сложиха регулационните точки и видяхме, че чешмата попада изцяло в строителната площадка, си нарекохме между нас да потърсим разрешение от Общината да изместим тази чешма. В нашата регулационна линия има възможност да има чешма, обясни пред местни медии собственикът. Хората съграждат чешми, не ги рушат, а при нас се налага да я разрушим. Затова си казахме, че чешма ще направим. Водата в нея не е изворна, тя е от водопровода на Горни Воден. Съградена е от хората в миналото, когато не е имало водопровод във всяка къща и затова на всяка улица, на всеки ъгъл е имало чешми. Тя е една от чешмите, които останаха и ние решихме да я възстановим в автентичния й вид. Но тя не е паметник на културата все пак. Говорихме с кмета, разбрахме ,че има жалби от гражданите, нормално е тя да има сантиментална стойност за тях. И моето детство е преминало тук, аз също съм от Горни Воден и разбирам хората, но никой не е дошъл да пита мен, въпреки, че те (жителите на квартала) имат правото да се интересуват и да питат и затова давам отговор, разказва още инвеститорът. Има една глуха стена между стълбата и гаража, който се строи, там смятаме да направим чешмата, разказа още собственикът на хотел "Оги" и на бъдещата къща за гости в центъра на квартала.

    Въпреки, че документално продажбата е изрядна и по документи всичко е наред, горноводенци милеят за съборената пазарска чешма. В нея винаги се хвърлял Богоявленският кръст на Йордановден.

    Хубаво беше ама излязоха по-силни и всичко отиде. Разтуриха всичко и се оправи работата. Цяло село мисли и се ядосва защо са го направили това, като не е било редно, не спират да коментират помежду си местните.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини