Льо Клезио спечели Нобеловата награда за литература

Френският писател Жан-Мари Густав льо Клезио получи тази година Нобеловата награда за литература, съобщи Нобеловият комитет. Шведската академия, която присъжда престижното отличие и наградата от 10 милиона шведски крони (1,4 милиона долара), отличи льо Клезио за неговите приключенски романи, есета и книги за деца.

За последен път френски автор получи Нобелова награда за литература през 1985 г. В своето комюнике академията отбелязва, че льо Клезио е "автор на поетичното приключение, чувствения екстаз, изследовател на човечеството отвъд и под господстващата цивилизация", съобщи Ройтерс.

Нобеловата награда за литература е една от петте първоначални Нобелови награди, учередена през 1901 от Шведската академия в Стокхолм. Тя се връчва ежегодно на писател, създал "най-забележителното произведение с висши идеали".

Най-старият човек, получил Нобелова награда за литература, е Теодор Момзен, който е на 85 години, когато получава наградата през 1902. Най-младият е Ръдиард Киплинг, който я получава на 42 години през 1907.
Най-дълго живелият Нобелов лауреат за литература е Бъртран Ръсел, който умира на 97 години. Най-кратко живелият лауреат е Албер Камю, който умира в автомобилна катастрофа на 46 годишна възраст, три години след като получава наградата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини