Жени на нашето време

От Хелън Келър и Джуди Гарланд до първата жена в американския Конгрес и първата чернокожа милионерка, изложба в Националната портретна галерия във Вашингтон включва фотографии - портрети на американки, белязали 20-и век, съобщи Франс прес.

Изложбата включва 90 фотографии и е озаглавена "Жени на нашето време". Тя ще бъде открита днес и ще продължи до 1 февруари следващата година. Всички фотографии са от колекцията на галерията. Запечатани са мигове и поведение, които символизират творчеството и живота на тези жени.

Повечето от тях са обезсмъртени, докато извършват характерни за ежедневието си неща, независимо дали става дума за света на литературата, политиката, балета, бизнеса, шоуспектаклите или спорта, заяви комисарят на изложбата Ан Шумард.

Представена е снимка на Хелън Келър - защитничка на правата на хората с увреждания, която е глуха, няма и сляпа. Тя позира през 1909 г. на 29-годишна възраст, с брайлова книга на коленете и цвете в ръка.

Изложени са също снимки на легенди на блуса и джаза, като Беси Смит, която е фотографирана в годината, когато умира в автомобилна катастрофа, Били Холидей и Ела Фицджералд.

Показани са снимки на танцьорки като Айсидора Дънкан, заснета през 1916 г., и на звезди на фолка и рока като Джоан Бейз, фотографирана през 1963 г., и Джанис Джоплин, заснета през 1967 г. от Линда Маккартни. На снимка от 1917 г. пък се вижда Маргарет Сенджър, която стои зад създаването на клиники за семейно планиране.

Изложбата включва и снимки на гранддамата на американската кулинария Джулия Чайлд, на активистката за граждански права на чернокожите Роза Паркс и на чернокожата звезда на женския тенис Алтеа Гибсън, заснета, докато показва уменията си на деца в Харлем.

Холивудската икона Мерилин Монро пък е заснета от любител фотограф, докато пее пред американски войници в Южна Корея. "Това бе едно от най-хубавите неща в живота ми", бе заявила навремето Мерилин. БТА
Още снимки: slide

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини