Mazda CX-7 - една рентабилна сделка

Намерение на Mazda по отношение на CX-7 стават ясни, веднага щом погледнете автомобила. Много смели линии заместват по-традиционните контури на повече представители на SUV сегмента – единствено не толкова харесваният Nissan Murano може да се каже, че също представлява глътка свеж въздух. CX-7 обаче кара много от своите конкуренти да изглеждат тромаво и много успешно пренася основната дизайнерска тема на Mazda в малко по-голям формат. Изваяните арки са един много силен елемент на автомобила, но като че ли оформянето на страничните прозорци допринася най-много за спортния профил на автомобила.

Интериорът представлява своебразна реминисценция на другите модерни представители на Mazda – това ще рече простор, практичност и комфорт, но като че ли липсва леко идея, което от своя страна го прави да изглежда малко скучен. Същевременно малко по-успешна работа с пластмасовите елементи, както и малко повече внимание към детайли като часовника, бордови компютъра и стерео системата биха подобрили неимоверно вътрешното пространство. Изненадващо е, че Mazda не са вложили малко повече труд в тази област.

Иначе 2.3-литровият четирицилиндров двигател с турбо вече е познат от моделите 3 и 6, така че не е изненада, че има още резерви и за задвижването на СХ-7... и то с доста лекота. Няма съмнение, че масата на автомобила влияе значително на динамиката, но въпреки това СХ-7 предлага повече от много представители на този клас. За това допринасят и добре настроеното шаси, както и качествените спирачки.

За нещастие, цената, която плащате за това удоволствие, се изразява предимно в разхода на гориво – като среден разход от 10.4 л/100 км все пак не е малко. И става дума за действително тестван разход на гориво, а не за „официални данни". И при толкова добър двигател и трансмисия е учудващо, че Mazda не са се сетили да инсталират и някой качествен турбодизел в СХ-7 – а много евентуални собственици биха били заинтригувани от тази идея. Говори се, че отличният 2.2-литров двигател, който се предлага в Mazda6, ще направи своя дебют и под предния капак на СХ-7.

Ако гледате СХ-7 отвън, то на момента ще си кажете, че той предоставя много повече динамични възможности в сравнение със своите конкуренти. Стабилните колела гарантират, че винаги ще има достатъчно сцепление и дори с оглед на високата маса СХ-7 завива със завидна лекота. Пасажерите ще забележат, че возията е малко твърда, но не повече и от толкова прехвалвания BMW X3. И въпреки че вероятно японците не могат да се мерят с шасито на баварците, което се води лидер в класа си, СХ-7 по никакъв начин не е притеснен от своя по-скъп конкурент.

Като се изключат разходите по горивото, СХ-7 иначе реално представлява много рентабилна сделка. Малцина конкуренти предлагат такова представяне, стил и динамика, като вероятно единствено доста по-скъпият Х3 представлява реална конкуренция. (въпреки че според някои аналогът на Subaru също може да се превърне в апетитна алтернатива). В ролята си на едно семейно офроуд комби, СХ-7 притежава много от характеристиките, които някой може да очаква – вероятно сателитната навигационна система е единственият по-голям пропуск, въпреки че това не прави автомобила с нещо по-слаб от опонентите му.

Разбира се, чашата или е наполовина пълна, или е наполовина празна, та по този повод вероятно някой ще се запита дали някой се нуждае от SUV с такива спортни претенции като СХ-7 – в края на краищата много комбита предлагат една достойна алтернатива. И все пак ако сте си наумили SUV, то Mazda СХ-7 предлага достатъчно, за да я поискате. Липсата на дизелови двигатели е една основна липса с оглед на днешния пазар, но и това е поправим в бъдеще... Иначе СХ-7 е един интересен и много приятен избор.
Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини