Scorpion - Автомобил задвижван от водород с H2GO

Ако някой поиска от вас да си представите как може да изглежда един бъдещ TVR през 2025 година, то вероятно вашата представа няма да бъде много далеч от този звяр. Ако наистина работите добре с въображението си, то можете дори да доразвиете идеята си с още една стъпка и да познаете от какво е задвижван автомобилът. Очевидно е, че ще бъде нещо почти утопично – нещо, което може да бъде намерено в изобилие на планетата и като цяло е евтино. Нещо като... вода?

Ами... дотук с въображението, тъй като продуктът на вашето въображение е пред вас. Нещо такова поне. За съжалениe, в момента е 2008 година и като цяло не изглежда,че скоро ще има някакъв нов TVR. Не че някой ни спира да мечтаем, да не говорим, че този звяр определено ни провокира да мечтаем. Но, TVR, оттегли се... представяме Ronn Motor Company… или RMC.

Ronn Motor Company избраха автомобилното изложение SEMA в Лас Вегас, за да представят това – Scorpion. Автомобилът е задвижван от водород – но не по онзи доста тежък начин, който е и труден за произвеждане. Определено в днешно време е доста лесно за всеки автомобилен производител да си спечели малко публичност, като каже, че е създал автомобил, който ще опазва околната среда. Само дето този път може и да е вярно...

RMC са свързали 3.5-литров V6 двигател на Honda заедно с инжекционна система на водородно гориво. Системата събира вода в 5-литров резервоар, като я разделя на водородни и кислородни атоми. След това комбинира водорода с бензин и инжектира сместа в колектор, където се смесва и с въздух. Системата, наречена H2GO, видимо редуцира нужното количество гориво, като това става, без да се жертва динамика и без да е нужно да се зарежда с водород. Очевидно...

В момента на автошоуто SEMA има два представителя на Scorpion – стандартната версия с мощност от 300 к.с., както и по-спортният вариант, който предоставя мощност от 450 к.с. благодарение на двойното турбо. Съответно ускорението за двете версии до 100 км/ч ще трябва да отнема 4.5 и 3.5 секунди. Удивителното е, че разходът на гориво и на двете версии ще бъде малко над 6 л/100 км.

Но има и някои по-стандартни елементи в Scorpion. Той е сглобен на базата на ултралеко хромово шаси, обвито във въглеродна каросерия. Иначе двигателят препраща въртящия момент към задните колела посредством шестстепенна трансмисия с доста къси предавки. Освен това има и диференциал с ограничено приплъзване, така че поведението на автомобила също би трябвало да бъде впечатляващо. И всичко това е побрано в по-малко от 1000 кг – 998 да сме точни.

Става дума за американец, става дума и за SEMA, така че логично автомобилът е стъпил върху масивни 20-инчови хромирани джанти, обвити в боядисани гуми. За съжаление, има един елемент, който много допада на братята американци и това са стабилните уредби – обаче в багажника на този автомобил едва ли ще има качествени усилватели и субууфери. Няма съмнение, че това ще бъде отбелязано в репортажа на някой критик от Америка.

Засега няма никаква информация за производство на Scorpion, но една стартова цена от 150 000 долара би могла да се очаква, като ще се добавят поне още 100 000 долара за версията с мощност от 450 к.с. Не, че това не е малко скъпичко за двойно турбо. По-интересното е съобщението, че H2GO системата ще влезе в продажба за американските клиенти от януари – срещу 999 долара. Тя ще може да бъде инсталирана на всеки автомобил и да подобрява консумацията с 20-25 процента. Дали родните таксиджии няма да се сетят и да я внасят...
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини