Разбиха група с незаконна криптовалута за 5 млн. лв

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара. Криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е „иззета“ при извършените претърсвания на копютри, ползвани от български граждани, обект на разследването.
 
Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица, след като на 22 ноември 2018 г. бяха иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били изпозвани в незаконната схема за придобиване на криптовалрута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.
Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли.  
 
Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно.Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.
С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „Здържане под стража“. На третия участник наблюдаващият делото прокурор определи „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.
 
Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  В
  В
  1 0
  19:47, 26 ное 2018
  Интересно в кой ли портфейл и борса ще отидат всичките тия пари
Последни новини