Ваксинирането - чувствителна тема в предизборната кампания в Германия

Броят на поставените ваксини спира да нараства, появява се страх от четвърта епидемична вълна: В Германия се разраства дебатът за начините да бъдат убедени хората с резерви спрямо ваксините срещу КОВИД, без да се прилага принуда - деликатна тема два месеца преди парламентарните избори.

В края на седмицата близък до Ангела Меркел хвърли камък в блатото.

Хелге Браун, началник на кабинета на канцлерката и при това лекар, спомена, че ако заболеваемостта продължи да се разраства, може би предстоят рестрикции за неваксинираните, дори с отрицателен тест.

Предположението му, изтълкувано от мнозина като прикрито задължение за ваксинация, предизвика възмущение в страната, стриктно спазваща личните свободи и чиито ръководители гръмко уверяваха от месеци, че никой няма да бъде принуждаван да се имунизира.

Либералната партия например разкритикува изказването като посегателство върху фундаменталните права.

Наложи се говорителка на правителството - Улрике Демер, отново да потвърди, че първата европейска икономика няма да налага никакво, дори частично задължение, каквото въведе Франция за персонала, полагащ здравни грижи.

"Крайно опасен"

Армин Лашет, фаворитът сред възможните приемници на Ангела Меркел след парламентарните избори на 26 септември, също препотвърди, че е против, и призова да се използва убеждение и да се разширяват възможностите за ваксинация.
"За Лашет дебатът е крайно опасен", писа във вторник сп. "Шпигел".

Консерваторите, силно критикувани в началото на годината за начина, по който управляват санитарната криза, се надяваха да използват лятното затишие на пандемичния фронт, за да увеличат шансовете си за изборна победа.

Амбицията им е още по-реалистична, доколкото основният им противник - "Зелените", явно губят скорост след гафовете на своята кандидатка Аналена Бербок, изобличена например, че е разкрасила автобиографията си, и обвинена в плагиатство при написването на книга.

Но след катастрофалните наводнения в западните региони от средата на юли идва ред на заразния вариент Делта да обърка плановете на политическите партии. .

Виновна за над 80 на сто от новите заразявания в Германия според института за санитарен надзор "Роберт Кох", тази мутация на коронавируса и "дискусиите за ваксинацията може да отровят атмосферата", точно когато "започва решителната фаза от кампанията", прогнозира списанието.

Платени тестове

При все че Германия съобщава за по-умерен ръст на инфектираните от някои свои европейски съседки, канцлерката се разтревожи миналата седмица от "експоненциалното им нарастване", а експертите предупреждават за възможна четвърта вълна наесен.

Във вторник "Роберт Кох" съобщи за 1545 нови случая за денонощие и скок в броя на заразените до 14,5 на 100 000 жители на седемдневна база. В началото на юли този показател се движеше около 5.

Междувременно ваксинационната кампания се задъхва. По последни данни на "Роберт Кох" две дози са получили близо 50 процента от пълнолетното население, което все още е далеч от целта - 80 на сто.

Според "Зюддойче цайтунг", политиците трябва да имат "куража да заявят, че крайното средство в борбата с коронавируса може би ще е задължителна ваксинация". Въведеното през 2019 г. задължително ваксиниране на децата срещу дребна шарка предизвика силна съпротива.

Започва освен това да се шири идеята ваксинираните фактически да се ползват с повече свободи.

До момента Германия се отнасяше по един и същ начин с имунизираните - било чрез ваксина, било преболедували - и неваксинираните със скорошен отрицателен тест, тъй като не разполагаше с достатъчно дози за всички. Но вече не е така.

Министърът на правосъдието, социалдемократката Кристине Ламбрехт, подхвърли идеята тестовете да станат платени, както е във Франция - идея, подкрепена и от влиятелния баварски премиер Маркус Зьодер.

Браншовото сдружение на организаторите на масови прояви пък настоя в бъдеще на концерти да се допускат само имунизирани зрители. Провеждането на големи прояви "само с дистанциране, маски и ограничен брой участници просто е икономически нежизнеспособно", заяви неговият президент Йенс Михов и предупреди за риск от фалити в сектора.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини