Скандално изказване на председателя на Скопската академия на науката за Климент и Наум

Преди година българо-македонската комисия спря да работи по искане на Скопие с оправдание - изборите, провеждащи се там. Ние им казахме, че сме имали всякакви избори и не сме спирали работа, но те спряха, което е ясна индикация, че тяхната част работи под политически диктат и управление. Това наше впечатление се засилва и се доказва от тях. Те работят в синхрон с политиците си, докато комисията от българска страна само няколко пъти е имала срещи с външния министър, дава ежегодни доклади, но не работи под политически диктат.

Това обясни пред бТВ проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия, по въпросите за общата история.

"Ние трябва да решим как да се променят учебниците, за да не учат омраза към България и да се уточнят общо честване на датите, което не е възможно без обсъждане на историята. Нашата комисия е по исторически-образователни въпроси, посочи още той.

Борим се да се промени нагласата срещу България там, както и да се развива повече бизнесът, посочи още професорът и даде пример с Гърция, която развива бизнес в РСМ. Би трябвало и България да го развива, смята историкът.

Експертите от комисията очакват да бъдат поканени от новия външен министър Теодора Генчовска, стана ясно от думите на Топалов.

Албания е по-готова от РСМ за членство в ЕС и от страна на комисията може да се каже същото, тъй като там не се развива омраза срещу българското общество. Там се изучава български език, за разлика от македонските студенти, които не могат да го говорят, поясни още той.

Комуникацията със Скопие става все-трудна, отчете Топалов. Когато са започвали, той смята, че политическата обстановка е била по-добра и е постигнато съгласие за Самуил, че Климент и Наум Охридски са изпратени от българския царски двор, с течение на времето всички тези неща отпадат и от преди няколко дни има свирепо изказване от председателя на скопската академия на науката Любчо Коцевев, който казва: "Климент и Наум са създали Охридската книжовна школа, македонската азбука, македонския език, духовност, култура, които са отишли в останалия славянски свят и македонският език се говори във всички съседни държави - Егейска Македония и Пиринска Македония".

Все още няма реакция от българска страна, обясни Кирил Топалов. Но по думите му "той се изявява като нов Емил Зола, който обвинява всички, че на РСМ нещо не й върви пътят към Европа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини