Лавров: Русия е подготвена, ако Западът иска да се бие за Украйна

Ако Западът иска да се бие на фронта за Украйна, Русия е подготвена за това, обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Това е тяхно право – ако искат да са на бойното поле, ще бъдат на бойното поле“, бе цитиран да казва Лавров от държавната агенция РИА новости.

Русия засили предупрежденията за опасностите от директна конфронтация с НАТО, след като френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността западни военни части да бъдат изпратени в Украйна в някакъв момент.

Миналата седмица Кремъл каза, че изпращането на войски на НАТО в Украйна може да бъде изключително опасно. Президентът Владимир Путин посочи, че това може да доведе до Трета световна война.

Лавров, който в продължение на две десетилетия заемаше поста на външен министър, говори по време на парламентарно изслушване за номинацията му в новото правителство, което трябва да бъде сформирано, след като Путин спечели нов шестгодишен мандат.

РИА цитира Лавров да казва още, че мирните преговори за Украйна, които ще бъдат проведени в Швейцария следващия месец без участието на Русия се равняват на ултиматум към Москва. И сравни ситуацията с „порицание за ученик“, чиято съдба се решава от учителите, докато той не е в стаята, посочва агенцията.

„Не можете да говорите така с никого, особено с нас. Конференцията... се свежда до повторното поставяне на ултиматум на Русия“, бе категоричен Лавров.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини