Топчето „пукна“ за пореден път в „Славейков“

.В навечерието на 3 март учениците от Школа „ИстОрика“ представиха открит урок по родолюбие

В навечерието на националния празник 3 март славейковци отново отпразнуваха 145-та годишнина от освобождението на България от османско робство по нетрадиционен и вълнуващ начин.

И тази година учениците от Школа „ИстОрика“, с ръководител Димитър Димов, бяха в основата на честването на празника. Те за пореден път проявиха креативност и представиха пред по-малките ученици открит урок по История, но най-вече по родолюбие. Това се случи точно по обед в училищния двор. Пред погледите на по-малките, „каките и батковците“ от гимназиален етап „възкресиха“ националните ни герои – Ботев, Левски, Паисий, Раковски и Каравелов. С подходящо подбрана музика и рецитал, младите историци разказаха за събитията от онези величави времена. Накрая символично „пукна“ и топчето – експонат, който традиционно стои в кабинета по История.

„Решихме от Школата „ИстОрика“, заедно с ръководството на училището да направим нещо по-различно. В този ден всички ученици и учители в България отбелязват празника по свой начин в часовете, което е прекрасно. Ние обаче решихме да направим един открит урок, най-вече за нашите малки ученици. Целта е да съпреживеят времето. Затова на сцената изкараме и Раковски, и Каравелов, и Левски, и Ботев, и Паисий. Подготвили сме урок, който ще бъде изигран на сцената, а зад кадър ще бъдат наши ученици, които ще четат текста. Музиката е подбрана от тях“, разказва историкът и ръководител на школата Димитър Димов.

По думите му идеята е самите деца да усетят и съпреживеят онези времета, как от 15 век, когато народът ни е бил под робство, е започнал процесът на съзряване, за да се стигне до 19 век през който сме стигнали до Освобождението. И, разбира се, благодарение на Руско-турската война. „Тоест, ние изиграваме урока, а не го преподаваме“, допълва Димов.

„Когато отбелязахме 140 години от Освобождението, тогава за пръв път усетихме, че има нужда от такова представяне на събитията. Различният начин, по който показваме на подрастващите този велик момент от нашата история, е приет прекрасно“, пояснява още той.

Празникът в „Славейков“ завърши с голямо хоро, на което се хванаха и малки, и големи.

Божидара АНГЕЛОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ис
    Историк
    0 0
    17:49, 2 мар 2023
    Отърсете се от ОМРАЗАТА! 1 877-1878 г. е Руско-османската война! РТурция е от 1923 г.!
  • 2
    Пе
    Педагог
    0 0
    18:55, 2 мар 2023
    Отдавна директора има НУЖДА от ХАПЧЕТА, иначе не става за много неща
  • 3
    Уч
    учен
    0 0
    09:32, 3 мар 2023
    По академик Марков 19 февруари е истинския национален празник, не топчето, а Русия
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини