България ще настоява Съдът на ЕС да отхвърли иска на ЕК за отворените данни или да намали максимално глобата

България ще настоява искът на Европейската комисия пред Съда на ЕС за налагане на санкции заради нетранспониране в срок на директивата за отворените данни и повторното използване на информация от обществения сектор да бъде отхвърлен или да се намали размерът на поисканата от комисията глоба до най-минималния й размер.  

Това е решението на правителството по делото на ЕК.

Предвижда се разпоредбите на директивата да бъдат въведени в нашето законодателство чрез промени в Закона за достъп до обществена информация, което е трябвало да стане до 17 юли 2021 г. Закъснението е от повече от 19 месеца и на 15 февруари 2023 г. Еврокомисията сезира Съда на ЕС.

Изготвеният от Министерството на електронното управление проект на позиция е разгледан и одобрен на заседание на Съвета по европейски въпроси към МС на 26 юни 2023 г. В него са посочени затруднената законодателна динамика в страната, наличие на частично транспониране на директивата и наличие на фактическо приложение на разпоредби.

"България неколкократно е изразявала официална позиция, че поредицата от предсрочни парламентарни избори през последните 2 г. се отразяват негативно на законодателния процес в България. Предходните три парламента не гласуваха проектозакона в зала поради краткия си срок на съществуване. На 31 май 2023 г. Народното събрание прие на първо гласуване одобрения от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение за Закона за достъп до обществена информация", съобщават от пресцентъра на МС.

С друго решение Министерският съвет прие позиция на България по дело С-198/23 пред Съда на ЕС заради закъснение при транспонирането на директивата за правила с упражняването на авторски права и сродните му права, приложими за онлайн предавания и за препредаване на тв и радиопрограми и за изменение на Директива 93/83/ЕИО на Съвета.

В позицията се посочва, че към момента проектът на промени в Закона за авторското право и сродните му права е внесен за разглеждане от 49-ото НС. След приемането му и обнародването в Държавен вестник ще бъде транспониран.

Изтъква се, че форсмажорни обстоятелства, като пандемията от COVID- 19, и политически нестабилната обстановка, създала се в страната след предсрочното разпускане на няколко последователни състава на Народното събрание, са основните фактори, допринесли за забавеното транспониране. Посочва се, че липсата на законодателен орган, който да се конституира и да продължи да действа в срок, достатъчно дълъг, за да бъде в състояние да приеме каквито и да е закони, е обективно обстоятелство, препятстващо транспонирането на европейските актове.

В изпълнение на решението на МС ще бъде изготвена писмената защита по делото, която предстои да бъде представена пред Съда на Европейския съюз.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини