ГЕРБ дадоха заден: Не те, а общините предложили да се иска ЕГН за достъп до информация

ГЕРБ "дадоха заден", като обясниха, че предложените от тях промени в Закона за обществена информация (ЗДОИ) всъщностс а  направени от Националното сдружение на общините в България. Идеята на законовите промени е всеки със заявка по ЗДОИ да е длъжен да представи ЕГН, както и да докаже правен интерес или членство в местна общност.

Законопроектът на Министерски съвет за промени в ЗДОИ вече бе приет на първо четене от Народното събрание. Той цели да въведе европейска директива от 2019 г., регламентираща отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор. На 14 юни девет депутати от ГЕРБ внесоха редакционни предложения, които на практика могат да сложат край на прозрачното харчене на публични средства.

След като темата предизвика вълна от коментари срещу действията на ГЕРБ в социалните мрежи, от пресцентъра на партията изпратиха изявление относно внесените от тях предложения. В позицията от ГЕРБ изтъкват, че предложенията за изменение и допълнение на ЗДОИ са направени от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), в което членуват кметове на населени места, издигнати и подкрепени от различни политически сили.

ГЕРБ подчертават, че тепърва предстои постъпилите текстове да бъдат разгледани от работна група, в която ще участват представители на всички парламентарно представени партии, както и всички заинтересовани страни в процеса достъп до обществена информация.

"На нея ще бъдат обсъдени направените предложенията, и ако бъдат приети, ще бъдат разгледани от ресорната парламентарна комисия", уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

Парламентарната група на ГЕРБ няма да допусне нарушаване и ограничаване правото на гражданите да задават въпроси чрез ЗДОИ до институциите в страната, пишат още от пресцентъра на партията.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини