Село Нареченски бани отбеляза 132 години курортна дейност

Изображение 1 от 4

    Асеновградското село Нареченски бани отпразнува 132 години от създаването на курорта.

    Празникът започна с водосвет и курбан за здраве в параклиса "Св. св. Козма и Дамян".

    Вечерта годишнината беше отбелязана тържествени с празничен спектакъл на талантливите деца от Музикална школа "Родолюбие", с ръководител Ина Паришева и професионалните танцьори от Танцова формация "Везеница" (от Асеновград, Пловдив и Нареченски бани).

    Празникът завърши с народно веселие, поднесено специално от орк. "ПИМ".

    Официален гост на събитието бе зам.-кметът на Асеновград Петър Петров.

    От името на кмета на общината д-р Христо Грудев, той връчи поздравителен адрес по повод 132 години курорт Нареченски бани:

    "Уважаеми господин Бакалски,

    Скъпи жители и гости на с. Нареченски бани,

    Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод Празника на курорта - 132 години курорт Нареченски бани.

    Вярвам, че Нареченски бани има още много потенциал, който да развиваме заедно, защото и туризмът, и балнеолечението, като наша визитна картичка, зависят от усилията на всеки един от нас - домакините.

    Да бъдем гостоприемни, усмихнати, да пазим реда и чистотата. Да опазваме съграденото, да развиваме услугите, които предлагаме - това е дело на всички.

    За да пребъде Нареченски бани, за да оставим достойно наследство на децата ни.

    На всички, свързани професионално и лично с един от най-известните ни балнеолечебни курорти в България, пожелавам здраве, бодър дух, ентусиазъм и воля, с които да отстоявате предизвикателствата на отрасъла.

    Честит празник!"

    Кметът на населеното място Димитър Бакалски също се обърна към присъстващите.

    "Гордеем се с нашето красиво курортно село, свито като орлово гнездо сред родопските чукари. То е нашата пътеводна звезда, защото от родния край тръгва и познанието ни за света. А без родова памет не може да съществува истинско родолюбие. На 01.07.1891 г. е открита първата баня.

    Тя е била построена с дружните усилия на местното население от селата Косово и Наречен и по инициатива на Костадин Златанов - кмет на с. Хвойна тогава.

    Без това родолюбиво дело, ние днес нямаше да изпитаме заслужена гордост, че селото ни е един от най-известните балнеолечебни курорти в България с уникална и лековита минерална вода.

    Вярвам, че курортът ни ще се развива и занапред и ще се превърне в оазис на здраве, добро място за почивка, лечение и живот", каза в словото си Бакалски.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини