Догодина бюджетът за отбрана се очаква да бъде 2,05% от брутния вътрешен продукт, каза министър Тодор Тагарев

Правителството има пълна яснота по отношение на изискванията в отбраната. Следващата година бюджетът за отбрана се очаква да бъде 2,05% от брутния вътрешен продукт, което ще ни даде възможност да продължаваме да развиваме и укрепваме отбранителните способности. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти. По думите му увеличението на бюджета ще позволи да се сключват и договори за окомплектоване на армията.

Министър Тагарев присъства на събитието за отбелязване на 20-ата годишнина от терористичния атентат срещу база „Индия“ в Кербала, Ирак. При инцидента загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон и десетки бяха ранени. Събитието се провежда в зала “Концертна” на Централния военен клуб в София.

За атентата в Кербала министърът каза, че трябва да се оцени подвигът на загиналите и на тяхната роля в операция, която е изиграла роля за това да имаме по-съвременна армия и по-високо равнище на сигурност. Тагарев каза, че големият проблем "след руската агресия срещу Украйна" е да се укрепи източният фланг на НАТО. Включително и нашата сигурност по различни начини, с по-високо равнище на подготовка, с различни учения, добави министърът.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини