Атанас Славов: Новите редакции за промените в Конституцията са по-добри от първоначалните

Има съгласие по окончателните текстове преди второто гласуване на конституционната промяна и се надявам точно тези текстове да бъдат приети. Новите редакции са дори по-добри от внесените в началото. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването “Панорама”.

“Прави се стъпка напред за постигането на двете основни цели - независим и справедлив съд и отчетна и отговорна прокуратура, като се съобразяваме със становищата на ЕК и Венецианската комисия в рамките на консултативния процес”, каза той.

Атанас Славов заяви, че парламентът се движи по графика, който беше заложен в правилата за приемане на промени в Конституцията. Днес ще се проведе заседание на конституционната комисия, която да прегледа финално текстовете, така че следващата седмица да бъдат приети окончателно в зала.

“Големите проблеми в последните години са намесата на политиката в съда и прокуратурата - опъването на чадъри и защита за някои хора. Този проблем ще се реши. Съдиите няма да могат да бъдат притискани от политическата власт, а прокуратурата ще знае, че носи отговорност”, коментира доц. Славов.

Според него в последните две години са се проявили девиации в разбирането как трябва да функционират служебните правителства. Това е очертало  нужда от редакция на Конституцията в тази част. “Необходимо е връщане към нейни основни начала, а именно - парламентарната република. Не бих казал, че моделът, който се предлага при избора на потенциални служебни премиери е идеален, но ограничава тези доста широки права на държавния глава”, коментира той.

”Конституцията е обществен договор за бъдещето, за това как искаме да живеем като общество и държава. Общество като свободни и равни граждани, а не общество от объркани хора, които не знаят къде се намират политически и геополитически”, коментира още той.

Той заяви, че конституционните промени са само началото, а не краят на процеса. Следващите няколко месеца ще бъдат посветени на всички останали промени в законодателството, като приемане на нов Закон за съдебната власт. Ще започне изграждането на новата антикорупционна комисия с разследващи функции. Ще бъдат приети и промени в процесуалното законодателство, така че делата да се решават по-бързо и ефективно.

На въпрос дали след конституционните промени ще се обезсмисли съществуването на това “правителство на компромиса”, Славов отговори: “Това не е правителство на компромиса, а правителство, чиято цел е да постави България на картата на Европа. Бяхме започнали да се отклоняваме от участието си в ЕС и да играем странна геополитическа игра - да сме добре с Русия, докато тя воюва със суверенна държава. Правителството е много ясно проевропейско. То цели страната ни да е пълноправен член на Шенген и Еврозоната, като си изградим правовата държава и институциите”.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини