Срив в Търговския регистър създава проблеми на бизнеса

Проблеми с достъпа на сайта на Търговския регистър предизвикаха острата реакция на бизнеса. До 31 май фирмите трябваше да подадат годишните си финансови отчети, което предизвика пренатоварване на системата. По-рано през деня на страницата на регистъра се появи, че поради обновяване на достъпа да системите, временно няма да има достъп до портала на регистъра и справки могат да се правят на място. В момента съобщението е махнато от сайта, но при първите стъпки за проверка на фирма или физическо лице, отново се появява съобщението „Услугата е недостъпна”.

Според главния юрист-консулт на Българската стопанска камара Наталия Събева информацията в регистъра създава проблеми на бизнеса от години. Ето какво каза тя пред Дарик: „Преди всичко това е препятствие за достъпа до Търговския регистър, когато искат да заявяват нови обстоятелства или пък някакви документи за обявяване, от една страна. От друга страна, това означава невъзможност да се черпи информация от сайта на Търговския регистър за партньори на търговците. Така че, при всяко положение има затруднения”.

Според нея е „доста крайно предположение е, че се случват нарочно”. „Надявам се, че никой не би спечелил от това. Предполагам, че има обективни причини, и може би повече субективни, и че всички те са отстраними. Но действително бизнесът е страдал дълго време. И давам пример – годишните финансови отчети за миналата година, които бяха подадени до края на юни 2010 г., отнасяха се за по-миналата, все още не могат да бъдат намерени на сайта на Търговския регистър. Обяснение, което подочувам, е, че липсвали пари да бъдат сканирани и качени. Надявам се, че не става дума за саботаж на регистъра, защото това вече е много смущаващо”, коментира още Наталия Събева.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини