Само 19 от 100 българи имат надежда, че ще се оправим

С края на лятото се засилват страховете на хората от сезона на високите сметки - зимата. Според социологическо проучване на "Алфа рисърч" икономическият песимизъм на българина нараства прогресивно. 

От 38%, които в края на  миналата година са очаквали скорошно подобрение в страната, вече само 19% имат тази надежда,   каза за БТА Геновева  Петрова, изпълнителен директор на "Алфа рисърч". Предстои ново изследване на  обществените нагласи, което е много вероятно да покаже още по-голям спад в позитивните очаквания.
Българската песимистична нагласа до голяма степен е  провокирана от реалността, коментира и психологът от  Института за изследване на населението и човека към БАН  Маргарита Бакрачева. Средата не осигурява стабилност, а когато  става въпрос за определяне на ролята и мястото ни, не можем да разчитаме единствено на вътрешните си цели и  мотивация, казва тя. Според доцента медиите също изиграват своята  роля за засилването на песимистичните настроения. Следването  на принципа, че "добрата новина е лошата новина" неминуемо води  до формирането на страхове и негативни очаквания.              
Пак според данните от проучването на "Алфа Рисърч" 73% не  виждат икономическо оживление, а 78 на сто продължават да  ограничават потреблението си.               
Допълнителен натиск  върху психиката на българите оказва и усещането, че са рамкирани  в ситуацията, в която живеят, коментира още Бакрачева.  Световната финансова криза намалява възможностите за намиране на  стабилност, поне в материален аспект, и това допринася за  повишаването на стреса.
По думите й, когато човек се сравнява  със съседите си в собствената си държава, доходът не е от  толкова силно значение. Когато става въпрос обаче за сравнение с  жители на други държави, ефектът е много-по-висок, защото  парите са важни не сами по себе си, а защото създават по-висок стандарт и по-добри условия за живот.
Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини