0 °C

Само 19 от 100 българи имат надежда, че ще се оправим

С края на лятото се засилват страховете на хората от сезона на високите сметки - зимата. Според социологическо проучване на "Алфа рисърч" икономическият песимизъм на българина нараства прогресивно. 

От 38%, които в края на  миналата година са очаквали скорошно подобрение в страната, вече само 19% имат тази надежда,   каза за БТА Геновева  Петрова, изпълнителен директор на "Алфа рисърч". Предстои ново изследване на  обществените нагласи, което е много вероятно да покаже още по-голям спад в позитивните очаквания.
Българската песимистична нагласа до голяма степен е  провокирана от реалността, коментира и психологът от  Института за изследване на населението и човека към БАН  Маргарита Бакрачева. Средата не осигурява стабилност, а когато  става въпрос за определяне на ролята и мястото ни, не можем да разчитаме единствено на вътрешните си цели и  мотивация, казва тя. Според доцента медиите също изиграват своята  роля за засилването на песимистичните настроения. Следването  на принципа, че "добрата новина е лошата новина" неминуемо води  до формирането на страхове и негативни очаквания.              
Пак според данните от проучването на "Алфа Рисърч" 73% не  виждат икономическо оживление, а 78 на сто продължават да  ограничават потреблението си.               
Допълнителен натиск  върху психиката на българите оказва и усещането, че са рамкирани  в ситуацията, в която живеят, коментира още Бакрачева.  Световната финансова криза намалява възможностите за намиране на  стабилност, поне в материален аспект, и това допринася за  повишаването на стреса.
По думите й, когато човек се сравнява  със съседите си в собствената си държава, доходът не е от  толкова силно значение. Когато става въпрос обаче за сравнение с  жители на други държави, ефектът е много-по-висок, защото  парите са важни не сами по себе си, а защото създават по-висок стандарт и по-добри условия за живот.
Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини