Левон Хампарцумян: Като не можете да си правите сметката, не теглете кредити

Някакъв човек взел 250 000 евро да си купи жилище. Не си е направил сметката и сега са му високи лихвите, а вие сега три дни правите кампания срещу банките. Това заяви в Тази сутрин по БТВ председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян.

Излиза, че в банките работят едни зли гноми, които само виждат когато има повишение на заплатите на техните клиенти и го вземат веднага. И аз искам да трансплантирам бъбреци, ама трябва да уча 6 години после да ми умрат един двама в ръцете и чак тогава да се науча. Случаят с банките е същия, а отговорът за лихвите е „Това е така, защото е така“, отсече Хампарцумян.

Лихвата е гъвкава, тъй като е невъзможно да се направи коректна оценка какви ще бъдат лихвите след 30 г. Ако се заложи твърда лихва, трябва да се преценят всички рискове как ще се влоши икономиката, дали ще се срине еврото и тогава кредитите ще изчезнат, защото е неизгоден за банките.

Промените в лихвите се решават или в споразумение между банката и клиента или от съда, но не през медиите, отсече Хампарцумян. Печалбите на банките вървят надолу, защото поемат причините за срива на пазара. Любомир Христов, когато се върна от САЩ обиколи всички банки с искане ние да му плащаме, за да бъде независим консултант по кредитите. Като му отказахме, веднага станахме лоши. Той иска сега да се създаде някаква регулация и да седи зад едно гише и да казва ти ставаш, ти не ставаш, заяви Хампарцумян. Подобна структура имаше по време но комунизма и се наричаше Комитет по цените.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини