„Ако цената на олиото е висока, пазарувайте в друга държава“

Ако цената на олиото тук е висока, спрете да купувате и пазарувайте в съседна държава, за да притиснете спекулантите.

Такъв съвет даде днес на потребителите банкерът Левон Хампарцумян. Той коментира влиянието на инфлацията върху спестяванията и нагласите на икономиката. Припомняме, че именно олиото бе идентифицирано като една от стоките с най-високо повишение в цените в едно от последните проучвания на КНСБ.

Според Хампарцумян, инфлацията в момента е логична и неизбежна. Спекулативното повдигане на цените пък може да бъде пресечно през потребителското поведение. Важното, според банкера, обаче е централните банки да успеят да задържат инфлацията умерена и разтеглена във времето, а не концентрирана в един период.

„Ако човек има повечко пари в банка, е на загуба, но това е временно. Защото икономическа криза в момента технически няма. Има обаче техническо пренареждане на веригите за доставка, за производство“, смята Хампарцумян.

Той коментира и проблемът с енергийната криза в Европа, като подчерта, че тя не е свързана с фискалната инфлация, но пък има общо с Китай и неговите опити да „позеленее“. Според него Зелената сделка не работи ефективно за държави като България.

„Зелената сделка изкуствено прави използването на фосилни горива по-скъпо, за да стимулира другото. За да станеш зелен, първо трябва да си забогатял, за да можеш да си позволиш тези неща"

Иначе - Хампарцумян е оптимист за родната икономика, потвърди и че банките са в добро състояние. Според него обаче, ако искаме да тръгнем напред бързо трябва да оправим образованието си. В противен случай, каза днес той, умните ще си тръгват, а тук ще остават „парадоксални хора, които вярват на врачки“.

 

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ив
    Иван
    23 -2
    11:12, 18 окт 2021
    Ай стига бе човек,ти сериозен ли си?
    Как си представяш да отидем до Гърция,Румъния или Турция за 5 бутилки олио?!
    Или по-добре направо един камион да купим,че да пресечем спекулата!
    Що за просташки съвет?!Това е абсолютна подигравка.
    И това го казва член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика?!
    • Мм
      ММ.
      18 0
      13:03, 18 окт 2021
      Принципно конюнктурно си прав. Но приеми думите на Хампарцумян по-скоро като метафора, или насочващо. Пазара в България е малък и лесно маниполируем. Да, инфлацията е голяма и никой не иска дори да я назове, но поне 50% от тази инфлация се дължи на спекула и спекуланти! И според мен това ни казва човека - трябва да се унищожи максимално спекулата. И затова използва този парадоксален пример. Защото всичко, което се произведе в България- житни и други хран. продукти се изнася навън, тук се поддържа недоимък, който качва цените. И всичко се прикрива зад термина "свободен пазар"! И това е грозно ограбване - и материално и най - вече интелектуално!
    • 12
      123
      4 0
      21:51, 18 окт 2021
      Тоя мири з ли в арменец даже не е икономист.Най големия виновник за високите лихви в България.Що народ съсипа тая О т р е п к а.Живее сам като куче за какво му са парите които лапа и не харчи.
  • 2
    Пъ
    Пърдикян
    13 -3
    11:29, 18 окт 2021
    Арменски хитрец! Как от Пангюрище? До къде за олио? Одрин, Гюргево, Пирот или Куманово?? А горивото до там и обратно? А тест за ковид??? Ояден и нагъл тип!
    • Xm
      xm
      9 -1
      15:49, 18 окт 2021
      Много е прав Хампарцумян, особено в частта за образованието! Особено за това буквално прочитане на статията без осмисляне, че и изказване на мнение!
  • 3
    Др
    Дребен
    6 -2
    11:29, 18 окт 2021
    Ми това е арменец. Сигурно си е опекъл комисионна от комшиите , за да им праща клиенти.
  • 4
    "Наблюдател"
    9 0
    16:59, 18 окт 2021
    Нали помните култовата реплика: "За Бога, братя, не купувайте!" Когато нещо е скъпо и не ни е по джоба, трябва да спре да се купува, за да се пресече спекулата. Нали помните, че и захарта по едно време беше над 2 лева, сега е наполовина. Значи прави се внос от държавата, намесва се, прави дъмпинг и спекулантите да си пият олиото. Сигурно има начин, не е само заради слабата реколта от слънчоглед. Ало, държавата, влез си в ролята!
    • Тр
      Трепането ти е малко
      1 0
      19:09, 18 окт 2021
      Борис Ангелов
    • Зз
      зз3
      2 0
      23:20, 19 окт 2021
      Долу служебното правителство и румен радев!
  • 5
    Ту
    Турчоляка
    1 0
    11:23, 19 окт 2021
    Няма да купувам от чужбина а ще живея в друга държава да се оправят.
  • 6
    То
    Точно така, в нас е силата!
    4 0
    14:52, 19 окт 2021
    Аз например започнах да купувам зехтин (от кюспе) за готвене, който е 4 лева литъра. Малко по-скъп е от олиото, но пък е на същата цена както преди и си заслужава човек да даде 1 лев отгоре и да ползва по-полезен продукт!
    Да си го пият олиото те, като е на такива цени.
Последни новини