Мистерия с „родопското” кенгуру: Къде си, австралийски скокльо?

Пълна мистерия продължава да витае около информацията, че из Родопската яка скок-подскок се скита кенгуру. Екзотичният дългоопашатко е избягал от частен зоопарк на пловдивски бизнесмен преди около два месеца и оттогава обикаля района около Марково, Белащица и Брестник, съобщи преди ден в. "Марица".

Истина ли е, шега ли е, продължават да се питат всички. До момента се цитират няколко местни, които твърдят, че са оцевидци, а част от тях дори се кълнат, че са имали близка среща с животинчето.

Явно и експертите от Регионалната екоинспекция са приели случая съвсем сериозно, тъй като са направили проверка по случая. Ето какво съобщават оттам: "В инспекцията няма регистрирано кенгуру и експертите не могат да определят дали този вид, от който е избягалото животно, е застрашен и защитен от Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и дали подлежи на регистрация по тази конвенция. Това може да се определи след като кенгуруто бъде заловено, а собственикът му установен. Той трябва да представи в инспекцията, съгласно действащата нормативна уредба, документацията, доказваща произхода и вида на животното. Както и информация за останалите животни, ако има такива в имота си. Кенгуруто не е защитен вид от Закона за биоразнообразие."

От Екоинспекцията съветват интересуващите да посетят сайта на инспекцията, ниво "Защитени територии и биоразнообразие", подниво "Опазване на защитените видовe", а за регистрация по Закона за биологичното разнообразие - ниво "Административни услуги".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини