Контейнери вместо чували в селата, в града - процедурни хватки блокират сметосъбирането

Контейнери за смет ще бъдат поставени във всички населени места в общината, където досега за целта се ползваха чували. Условието е залегнало в условията за избор на изпълнител на обществената поръчка за сметосъбиране в асеновградските села.

Избраната фирма ще трябва за своя сметка да достави и разположи 187 бр. "Бобър"-а, 4 959 бр. контейнери "Мева" - 120 л и 823 бр. - 240 л. В случай, че съдовете се повредят или станат негодни за експлоатация, изпълнителят ще е длъжен да ги ремонтира и подменя незабавно, отново за своя сметка. Това ще доведе до леко завишаване на промила за такса смет, говорили сме вече с кметовете за прогнозните стойности, съобщи градоначалникът Емил Караиванов.

Офертите ще бъдат отворени публично на 2 декември. Ще могат да присъстват както участниците в процедурата, така и представители на медиите. Срокът на изпълнение на поръчката е 5 г., а прогнозната цена 2 750 000 без ДДС.

С пореден анекс пък ще се извършва почистването в Асеновград, Горни и Долни Воден. Въпреки че на първо място е класирана пловдивската "КМД" ЕООД, финалът на процедурата отново е блокиран заради поредно жалване от страна на "Комунал" ООД в Комисията за защита на конкуренцията. КЗК следва да се произнесе до 1 месец, след което в 14-дневен срок решението й подлежи на обжалване пред ВАС.

Периодичните жалби, подавани от "Комунал" до КЗК, се отразяват на извършваните от тях услуги, но сме решени да доведем докрай процедурата със законовите методи, коментира пред журналисти кметът Караиванов. Впрочем със сключването на поредния анекс с досегашния изпълнител, общината рискува да бъде санкционирана, тъй като няма право на още анекси към изтекъл договор. Проблеми не са изключени и с разчистването на общинската пътна мрежа, заради активните свлачища по някои пътни участъци в общината.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини