Петков: В регулаторите се крие перманентната власт, по-голяма от тази на правителството

Кирил Петков коментира темата за регулаторите и напрежението, което провокира с изказването си по адрес на КЗК и сделката на "Юнайтед груп" с "Булсатком", на което регулаторът реагира с възмущение, че това е политическа намеса. Петков обаче обърна внимание, че регулаторите са по-мощни и от правителството, а оставят в сянка.

"Една КЗК регулира едно 70-80% от паричните потоци на държавата. Всяка обществена поръчка може да бъде спряна от този регулатор, ако той не работи правилно. Там е перманентна власт, там няма избори и някак винаги са стояли настрана", обърна внимание бившият премиер. "Имаме опасението, че те не правят най-добрите решения за българския народ", добави той пред журналисти при представянето на първата въздушна линейка. 

Отново обясни, вече пред всички медии, за срещата си със Спас Русев. "Получих обаждане да се видя, отидох на най-публичното място. Обади се, каза "дошъл съм си от Лондон, може ли да се видим", те ме проследиха от НС и срещата не се проведе, защото така наречената ви колежка дойде", повтори бившият премиер. Каза още, че двамата не са обсъждали сделката, а "оценка какво се случва в България, защото идва ротация, идват много динамични неща". 

"Докато ПП-ДБ сме в политиката, ние непрекъснато ще казваме - КЗК, КРС, всички регулатори да бъдат прозрачно назначени с хора, които са независими от политиците", заяви Петков. Другите линии, от които коалицията няма да отстъпи, са реформата в службите и промяната в съдебната система. За службите Петков подчерта, че няма да се откажат, докато не се случи, макар че преди дни Бойко Борисов беше категоричен, че не желае политизирането им, а партньорите му готвят политически назначения там.

"И третото нещо е промяна в съдебната система, но няма да се предадем, докато това не се случи",допълни последната цел на ПП-ДБ съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Той съобщи още, че вече са започнали преговорите с ГЕРБ. "Те започнаха вече преговорите в най-истинския им вид, вече влязохме дълбоко в преговорите - как изглежда следващото правителство", каза той и дори коментира, че темата е обвързана донякъде с регулаторите, службите и съдебната власт.

"Само преди две години това беше една мечта, вече се случи. Първият ни преговорен фокус е за правителството, защото той е с най-ясна дата - 6 март", уточни съпредседателят на ПП. Петков поясни, че "ДПС ясно ни казаха, че те няма да участват по никакъв начин с министри, зам.министри". "Преговорите ще бъдат само между нас", каза Петков за ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Повтори, че продължават да държат Мария Габриел да е следващият премиер и договорката е такава. 

По думите му, тъй като попълването на някои регулатори изисква по-големи мнозинства, там ще влизат в разговори с ДПС. "Дори да вземе повече време, трява да си свършим работата", коментира той.

Кирил Петков защити Николай Денков по въпроса за пътуването в САЩ, след като Борисов изрази раздразнение, че огромна делегация ще харчи пари следващата седмица, а в състава й са министри, които са се върнали от Съединените щати само преди седмица-две. "Един премиер трябва да има пълното право да отиде и да се срещне, с който иска по света. Това е правилно", коментира съпредседателят на ПП. 

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини