ОИЦ активизира младежи от региона да се включат конкурс за младежки проект

Студенти, средношколци от професионални гимназии, ученици от горните класове и безработни младежи от общо 9 общини се запознаха подробно с новата национална  инициатива "ДА създаваме ЗАЕДНО европейски проекти". Това стана на информационни семинари на Областен информационен център в Първомай, Стамболийски, Асеновград, Сопот, Ръжево Конаре, Калояново, Перущица, Карлово и Пловдив, където младите хора бяха активизирани да мислят за проектни идеи и подтикнати да пишат проекти, участвайки в националния конкурс.

До момента екипът на ОИЦ проведе общо 7 планирани информационни събития с младежи в подкрепа на кампанията. Поради интереса бяха организирани и други нови 4 извънредни, непланирани семинари - един в Лъки и три в Пловдив - със студенти от Аграрния университет и от Университета по хранителни технологии. 

Състояха се и неформални срещи с медиите, стажант-репортери и стажанти "Връзки с обществеността" на Асенова крепост. Заедно със специализанти по културно наследство и авторско право от Пловдивски университет те също се запознаха подробно с новата национална инициатива.

Предстоят 3 информационни събития в Карлово.

Като цяло младежите в Пловдивска област са амбицирани да участват с проектни идеи в националния конкурс за писане на проекти, очакваме обаче техните амбиции и идея да прераснат бързо в  проектни предложения, а не само да останат като идеи, коментира Велизар Петров, управител на  ОИЦ. Според него надпреварата предизвиква интерес сред младите хора, защото чрез конкура те ще повишат интереса към новите оперативни програми в страната и ще ще се запознаят с основните правила и процедури в процеса на подготовка на проекти, финансирани с европейски средства.

"Идеята за този национален конкурс за писане на младежки проекти се приема много добре от младежите, защото така те първо се запознават практически с процеса на кандидатстване с проекти, и второ - те ще се "потопят" по-дълбото в материята и ще видят как се случват нещата", коментира медийният експерт на ОИЦ Митя Иванов. "Оказа се, че част от младежите, с които се срещна нашият екип имат желание да разработват проектни предложения, да участват с проекти, например за мобилност, както и да практикуват в страни от Европейския съюз. Изобщо много млади хора са ентусиазирани от конкурса, сами проявават активност и са пълни с идеи", обобщи той.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини