Путин увеличава с 30% вноса от Египет заради ембаргото

Москва намери алтернативен доставчик на хранителни продукти след ембаргото за ЕС и САЩ, като се договори с Египет да започне да внася в Русия с 30% повече селскостопанска продукция, съобщи ИТАР-ТАСС. Договорката бе постигната на среща между руския президент Владимир Путин и египетския му колега Абдел Фатах ас Сиси завчера в президентската резиденция “Бочаров ручей” в района на Сочи.

Путин съобщи пред репортери, че вече е разпоредил да бъде въведен опростен режим за достъп на египетските стоки до пазарите на Русия. Двамата лидери се разбрали и да проучат възможностите за създаване на зона за свободна търговия. Освен това Путин обещал на колегата си, че Русия ще достави най-малко 5-5,5 милиона тона пшеница.

Вчера Путин разговаря по телефона с колегите си от Беларус и Казахстан Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев, за да координира с тях да не влизат през тях в Русия стоки от ЕС и САЩ. В същото време руската федерална служба за защита на потребителите се разпореди да спре вносът на всякакъв алкохол от Украйна, включително и на бира. Официалната причина е, че стоките не отговаряли на руското законодателство.

Владимир Путин пристигна вчера в Севастопол на Кримския полуостров. В рамките на двудневната си визита днес президентът ще посети Ялта, където ще се срещне с близо 200 депутати от Държавната дума. В срещите ще участват също руският премиер Дмитрий Медведев, председателят на парламента Сергей Наришкин, шефовете на всички фракции в Думата и министри. За срещата щял да се събере политическият актив на страната, пред който Путин ще произнесе пространна реч, съобщиха от Кремъл. Депутатите щели да задават въпроси на президента.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини