Русия блокира резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса

Резолюцията на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса, внесена от САЩ и Япония, не беше приета от Съвета за сигурност на ООН поради наложеното от Русия вето, предадоха ДПА и „Ройтерс“.


Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа във висшия орган на ООН. Китай се въздържа, Русия се обяви против.


Проекторезолюцията призоваваше всички държави, особено тези с голям космически потенциал, „да допринасят активно за постигането на целта за мирно използване на космическото пространство и за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство и да се въздържат от действия, противоречащи на тази цел и на съответните съществуващи договори, в интерес на поддържането на международния мир и сигурност и насърчаването на международното сътрудничество“.

 

През февруари няколко големи американски медии съобщиха за констатации относно опитите на Русия да разработи противоспътниково ядрено оръжие, базирано в Космоса, което би могло да представлява заплаха за националната и международната сигурност. Резолюцията също така потвърждава задължението на всички държави, които са страни по нея, да спазват изцяло Договора за космическото пространство, „включително да не извеждат в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение, да не инсталират такива оръжия на небесни тела и да не разполагат такива оръжия в космическото пространство по какъвто и да е друг начин“.


Тя подчерта тежките последици, които биха могли да възникнат в резултат на детонация на ядрено оръжие или използване на друг вид оръжие за масово унищожение в космическото пространство. Представителят на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че подобна детонация може да унищожи хиляди сателити, управлявани от държави и компании по целия свят, „и да унищожи жизненоважните комуникационни, научни, метеорологични, селскостопански, търговски услуги и услуги за национална сигурност, от които всички ние зависим“.

ТАСС отбелязва, че преди гласуването постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя е заявил, че документът има за цел да задълбочи разделението между членовете на Съвета за сигурност на ООН. Руската федерация и Китай предложиха изменение на проекторезолюцията, което предвиждаше мерки за предотвратяване на всички видове оръжия в Космоса, но то беше отхвърлено от Съвета за сигурност, посочва агенцията.


Одобряването на американско-японския проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно ядрените оръжия в Космоса щяло да даде на САЩ свобода на действие по въпросите на международната сигурност, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.


„Приемането на резолюция, съдържаща такива разпоредби, би създало негативен прецедент, подкопаващ дейността не само на Съвета за сигурност на ООН, но и на съответните форуми, включително Първия комитет на Общото събрание на ООН, Конференцията по разоръжаването и Комитета на ООН по космическото пространство. Одобряването на проекта би дало на САЩ практически пълна свобода на действие да легитимират по този начин всякакви разбирания относно международната сигурност и стратегическата стабилност, които са в интерес на Съединените щати“, подчерта говорителят.


Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви след гласуването, че „Съединените щати смятат, че Русия разработва нов сателит, който носи ядрено устройство“, предаде „Асошиейтед прес“.


„Русия нямаше да наложи вето на тази резолюция“, ако нямаше подобни намерения, добави той.


Руският президент Владимир Путин заяви по-рано тази година, че Москва е против разполагането на ядрени оръжия в Космоса, припомня „Ройтерс“. „Нашата позиция е ясна и прозрачна: Винаги сме били категорично против и сега също сме против разполагането на ядрени оръжия в Космоса“, увери руският президент.


Договорът за космическото пространство от 1967 г. забранява на подписалите го страни, сред които са и Русия, и САЩ, да разполагат „в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение“.


Според трима източници на „Ройтерс“, запознати с резултатите от проучванията на американското разузнаване, Русия планира разполагането на космическа ядрена бомба, чието електромагнитно излъчване, ако бъде взривено, би извадило от строя огромни мрежи от спътници. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби е заявил, че Москва все още не е разположила такова оръжие.


Правителствата все по-често разглеждат спътниците в околоземна орбита като ключови обекти, които позволяват използването на редица военни способности на Земята. Използването на космическите комуникации и свързаните със спътници дронове във войната в Украйна служат като скорошни примери за изключителната роля на Космоса в съвременната война, подчертава агенцията.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини