Египет открива новия Суецки канал

    Днес в Египет тържествено ще бъде открит новият 72-километров Суецки канал, чийто строеж завърши в средата на юли.
    Началото на церемонията ще бъде дадено лично от президента Абдел Фатах ас Сиси, който ще преведеяхтата "Ал Махруса" (в превод от арабски - "Спасявания" - един от епитетите на Кайро) по новото трасе в района на пристанището на Исмаилия, където ще са събрани чуждите гости. 
    Ще има морски и въздушен парад съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

    Най-малко 10 000 служители на силовите ведомства ще гарантират сигурността по време на церемонията. Сред чуждестранните гости са френският президент Франсоа Оланд, руският премиер Дмитрий Медведев и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас. 

    Проектът, финансиран от египетската държава, е на стойност 8 милиарда долара и ще удвои пропускателната способност на канала от 49 на 97 плавателни съда на ден, като позволи едновременното им преминаване в две посоки - по стария и по новия канал. 

    Египет се надява с въвеждането на второто водно трасе приходите от експлоатацията на целия комплекс на Суецкия канал до 2023 година най-малкото да се утроят и да надхвърлят 15 милиарда долара годишно.

    Откритият през 1869 г. Суецки канал остава най-важната водна артерия в света, тъй като предлага най-краткия път по море между Европа и Азия и най-евтиния начин за транспорт на стоки.

    История и икономически данни за Суецкия канал

    Суецкият канал е един от основните източници на приходи на Египет и символ на неговата независимост през 20 век, отбелязва Франс прес. През 1956 г. президентът Гамал Абдел Насър, привърженик на панарабската идея и борец срещу колониализма, национализира канала, който дотогава е управляван от Суецката компания, собственост на Великобритания и Франция. 
    Това предизвиква Суецката криза и в Египет нахлуват британски и израелски войски. 

    След национализацията 192-километровият воден път остава важен за транспорта на петрол и един от най-натоварените морски пътища в света. 

    През 2007 г. през Суецкия канал е преминала 7,5 процента от световната търговия по море. През 2013 г. 4,6 на сто от произведения петрол в света са преминали през Суец или по петролопровода, свързващ Червено със Средиземно море. 

    Новата паралелна отсечка е дълга 35 км и допълва съществуващата отсечка от 37 км, която бе разширена и направена по-дълбока. 
    Новият воден път, дълъг общо 72 км, ще намали времето за чакане на корабите от 18 на 11 часа и ще позволи движението да се извършва и в двете посоки. 

    Правителството се надява новата артерия да увеличи приходите от канала от 5,3 милиарда долара - колкото се очакват тази година - на 13,2 милиарда през 2023 г.
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини