Антитерористична операция срещу джихадисти в Македония

Македонското вътрешно министерство започна спецакция по задържането на членове на "Ислямска държава". Операцията се извършва в няколко града на страната.
"Антитерористичната акция на МВР има за цел да арестува лица, за които има съмнения, че са участвали впаравоенни формирования в Сирия и в други част на света, където има военни конфликти. 

Акцията има за цел да бъдат арестувани и лица, коитонабирали македонски граждани за включване във войната в Сирия", каза говорителят на вътрешното министерство в Скопие Иво Котевски, цитиран от БГНЕС. 

Според него операцията се провежда в столицата Скопие, както и в градовете Струга, Куманово, Тетово и Гостивар - в западната част на Република Македония. Котевски уточни, че в антитерористичната акция участват и спецчасти на МВР. 

Полицията е влязла в една от джамиите в Скопие, която дълго време беше извън контрола на ислямската религиозна общност. Извършват се обиски в джамиите ”Тутунсуз” и "Яя Паша”. 
Знаме на „Ислямска държава” се вее в Тутунзус джамия, съобщи "Фокус". 

По непотвърдена информация е задържан имамът на двете джамии Реджеп Мимиш. Задържани са били участници във войните в Сирия и Ирак. 

На 9-ти май при друга подобна акция на север от град Куманово, в квартал Дива населба загинаха 8 македонски полицаи, а 10 терористи бяха убити. 

При сраженията бяха ранени 38 македонски полицаи. Месец преди това бе извършено нападение срещу граничен пункт на границата между Македония и Косово.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини