Оланд и Путин разрешиха казуса за "Мистрал"-ите

От прессекретарята на френския президент Франсоа Оланд съобщиха, че е постигнато споразумение с държавния глава на Русия Владимир Путин да се плати компенсацияна Москва за отменената доставка на два хеликоптероносача „Мистрал" заради украинската криза, цитиран от „Франс прес".

Русия „напълно ще бъде компенсирана" за двата бойни кораба, допълват от Елисейския дворец.

Руското оборудване на корабите ще бъде демонтирано и върнато, подчертава се в съобщението от пресцентъра на френския президент след телефонен разговор между Оланд и Путин.

Оланд и Путин приеха решение за прекратяване на контракта за строителство и доставяне на хеликоптероносачи "Мистрал", информират от Кремъл.

Москва пояснява, че компенсацията вече е била получена и че сега вече разглежда казуса за „разрешен".

Франция вече прехвърли тези средства и след връщане на оборудването ще придобие собственост и ще може да поемеотговорност върху двата кораба, отбелязва се в съобщение на руското президентство.

„Москва разглежда въпроса за „Мистрал"-ите за напълно разрешен", заключават от Кремъл.

Сумата беше най-спорният въпрос, тъй като Париж предложи само да плати компенсация 785 милиона евро авансово на Русия, но Москва поиска допълнително 1,2 милиарда евро, за да се покрият разходите за обучение на екипажа и изграждане на пристанищна инфраструктура за корабите във Владивосток.

Договорът за изграждане на вертолетоносачи тип "Мистрал" за Военноморските сили на Русия бе подписан през 2011 година. Първият кораб, назован "Владивосток", руснаците трябваше да получат през есента на 2014 година, но Париж преустанови предаването на десантния кораб заради ситуацията в Украйна. Във втората половина на 2015 година трябваше да бъде предаден и вторият - "Севастопол". Договорът за доставката на двата вертолетоносача е на стойност 1,2 млрд. eвро. Той беше сключен между френската DCNS/STX и "Рособоронэкспортом".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини