Вижте наш`та калиница, колко е красива тя.....

    Празникът започна в двора на Етнографската къща, където пременените в бяло момиченца се събраха за ритуала по наричане на нишаните им, пренощували под открито небе в бакърче с мълчана вода. С песента "Вижте наш`та калиница колко е красива, тя ще стане по-красива, нека да ни е жива" малките красавици и родителите им се отправиха към храм "Св. Николай Чудотворец" за празничната литургия. След това слънчовите невести шестваха гордо по улиците на града, съпровождани от представителния духов оркестър на ВВС. На площада калиничките получиха грамоти и подаръци от Общината и бяха зарадвани от празнична програма, организирана специално за тях. Тези които не участваха в обичая пък наблюдаваха с интерес арт работилницата на гостуващите дизайнери Мария Онтева и Кирил Богданов, изготвящи авангардни облекла с участието на деца, които моделираха, рисуваха и допълваха тоалетите.

    Музикалният моден спектакъл "Метаморфозите на любовта", в който ще бъдат представени модели на софийски и местни дизайнери, ще започне в 21 часа. Участие в него ще вземат солисти от ансамбъла на Нешка Робева и БГ Дуетът, а като манекени ще се изявят ученици от асеновградските училища.

    "Калиница" е един от най-характерните празници за Асеновград и е уникален за цялата страна. Отбелязва се всяка година на 24 юни - Еньовден (рождението на свети Йоан Кръстител).

    К.Нешева

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини