Калиниците тази година - под знака на красотата, търси се Мис Асеновград`2019

Подготовка за празника ще започне в неделята на 23 юни в 16:00 ч. в Етнографската къща. Началото на обичая ще е на следващия ден, отново там, в 08:30 ч., след което в храм „Св. Николай Чудотворец” ще бъде отслужена празнична литургия. Литийното шествие на калинички до параклиса „Св. Богородица – Въведение” ще тръгне в 10:00 ч. Празничната програма в Градския парк ще започне половин час по-късно с участието на детски вокални групи.

В следобедните часове ще стартира проектът „Красотата на Асеновград”. В него са включени конкурс за мини Мис и мини Мистър Асеновград, танцувална програма, концерт на Боряна Пантелеева от „Гласът на България“, модно ревю и музикален поздрав от Петя Буюклиева.

Конкурсът за малки принцеси и принцове ще води порасналата вече малка Мис Свят Биляна Лазарова, която гради успешна музикална кариера под псевдонима Биляниш. Конкурсът за красиви момичета и момчета ще се проведе между 14:00 и 17:00 ч.

В 20:00 ч. ще бъде дадено началото на конкурса Мис Асеновград`2019.

Участниците и в двете надпревари за красота ще бъдат подбрани на кастинг, който ще се проведе тази неделя, 16 юни. С подбора ще се ангажира лично Ирина Папазова, собственик и лицензиант на националните конкурси малки Мис и Мистър БГ и на Мис България. Кастингът ще бъде в Club "Story" от 11:00 ч. до 16:00 ч. Могат да се явят деца от 4 до 15-годишна възраст, а за големия конкурс - девойки и млади жени между 16 и 24-годишна възраст.

Празникът на калиничките, който се отбелязва на Еньовден, в чисто етнографския му профил, е уникален и доказва как времето и поколенията пренасят послания и традиции от миналото през настоящето към бъдещето. Всяка година стотици пременени в бяло малки слънчови булки са съпровождани с трепет и вълнение от майки, баби и роднини, а накрая и от целия празнуващ Асеновград. Калиниците са самородният станимашки вариант на въведението на малките момиченца в храма Господен. Денят е свързан и с наричания за късмет, за сбъдвания на орисници, благословия в храма и площадно шествие с много заряд и красота.
Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини