Нишаните на калиниците ще преспят в "мълчана" вода тази нощ

Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества всяка година на 24 юни. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на свeти Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник (Еньо или Яне са кратки форми на Йоан/Иван) и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В Асеновград това е денят на калиницата - обичай, който се изпълнява само тук и само на този ден. Уникален празник, на който малки момичета се обличат в булчински дрехи и шестват по улиците на града.

Според народната вяра от Еньовден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди Слънцето да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода“, изгрява много рано сутринта, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила. За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених. В Асеновград навечерието на празника в дома на калиничката някога са отивали нейни приятелки, които носели пръстенче, фиба или други малки нишани, които поставяли в бакърче с „мълчана“-та вода. Бакърчето се покривало с бяло платно и се оставяло да преспи на двора под звездите. На Еньовден по нишаните се гадаело какво ще се случи през годината на всяка от тях.

Подготовката за обичая в Асеновград започва днес. Ритуалът по оставянето на нишаните в "мълчана" вода ще се състои между 16:00 и 19:00 ч. в Етнографската къща. А ето и програмата за самия празник утре, 24 юни:

08:30 ч. Начало на обичая – наричания на нишаните на калиниците

09:00 ч. Празнична литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“

10:00 ч. Литийно шествие на калиничките до параклиса „Св. Богородица – Въведение“ (Калиничката) и до Градския парк

Половин час по-късно в парка ще започне празничната програма за калиничките, в която участие ще вземат детски вокални групи от града.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини