Ципрас опитва да договори преминаването на "Турски поток" и през Гърция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с руски официални лица в събота, за да обсъди възможността газопроводът „Турски поток“ да преминава и през Гърция. Това съобщава електронната версия на Kathimerini. Ципрас ще разговаря с вицепремиера на Русия Аркади Дворкович в 11:30 сутринта. Очаква се да присъства и руският министър на енергетиката Александър Новак.  

През юни 2015 г. Новак подписа споразумение с тогавашния си колега от гръцка страна Панайотис Лафазанис за участие на Гърция в „Турски поток“. Проектът обаче бе замразен в следващите месеци поради влошаването на отношенията между Анкара и Москва. През август тази година държавните глави Реджеп Ердоган и Владимир Путин се договориха за подновяване на изграждането на газопровода.

Изпълнителният директор на руската компания „Газпром“ Алексей Милер заяви в началото на септември, че има договорка с Турция тръбата да достига границата на държавата с Гърция. Така, при интерес от гръцка или италианска страна, тя би могла да бъде продължена.

Очакваше се Ципрас и италианският премиер Матео Ренци да обсъдят въпроса по време на срещата на средиземноморските държави в Атина, която се проведе в петък (9 септември). Интерес от Италия очевидно има, предвид слуховете, че местната компания „Едисон“ иска да комбинира „Турски поток“ с газопровода „Посейдон“, който ще пренася газ от Гърция за Италия.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини