Спряха реставрацията на чудотворна икона в Бачково

Реставрацията на чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир е замразена за около 5 – 6 години.

Целта на реставраторите е да установят какъв ще е ефектът от препаратите, с които е третирано дървото на иконата да не се разпада. Това съобщи игуменът на обителта отец Симон, цитиран от "Монитор".

Той уточни, че след като изтекат тези години, реставраторите отново ще отворят херметично запечатаната в момента икона и ще решат как да продължат с възстановяването й.

Още миналия април реставраторите Илия Асенов и Атанас Пападополус монтираха реставрираният проскинитарий от ХVІІІ в. на Бачковската чудотворна икона. Дърворезбата бе основно почистена и позлатена.

Самата икона пък бе поставена в нова кутия, изработена от редкия африкански дървесен вид ироко.

„Сложи се втора рамка, която е от вид африканско дърво, което е много твърдо и не позволява нито вътре при иконата да влиза влага, нито може да гори. И в момента иконата е херметически затворена. Това беше и целта на работата до момента”, каза отец Симон.

По думите му златният нимб, който е бил закован със златен пирон върху образа на малкия Христос на иконата, не е изчезнал.

„Подпъхнат е под плащеницата на Божията майка. Закачен е долу и така стои. И когато дойде вторият етап от реставрацията, ще се възстанови дупката от златния пирон и ще се закрепи отново на дървото”, обясни игуменът.

Даже той наскоро помолил реставраторите, преди да запечатат за 5 години занапред иконата, да му го покажат.

„Поисках да го видя и реставраторите ми го изкараха с пинсета. Видях го с очите си и се убедих, че не е откраднат. Там си е”, каза още игуменът.

Той призна, че е мислил варианти къде може да се съхрани златният обков, но е преценил, че е по-добре да остане вътре в иконата, за да не се загуби. „Но реставраторите казаха: „Нека да си стои там, за да не се загуби. Да си остане”.

А златният обков е много стара изработка. Датират го някъде 8-10 век. Това не е нещо, което ако се загуби, да се направи копие и затова го оставихме под ризницата”, обясни игуменът на Бачковския манастир.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини