Традиция от стотици години: Изнесоха Богородица от Бачково

По традиция на втория ден от Великден стотици хора се стичат към Бачковския манастир, за да вземат участие в най-старото литийното шествие у нас.
На Великден от манастира се изнася чудотворната икона на Света Богородица, която е намерена преди стотици години от две овчарчета в местността Клувията високо в планината.

Според поверията чудотворната икона на Света Богородица е била укрита от монаси именно в местността заради турските нашествия. Намерена е във втория ден на Великден през 1604 година от две овчарчета и е върната в Светата обител. Няколко пъти обаче тя изчезва от манастира и монаси я намират всеки път на едно и също място.
Тогава един от монасите в манастира сънува Света Богородица, която му се явява и му казва къде иска да бъде поставена иконата. И до днес иконата стои там и се изважда на втория ден от Великден, за да поеме към мястото, където е открита, пише Bulgaria ON AIR.

От Бачковския манастир се изнася копие на чудотворната икона, защото оригиналът е в много тежко състояние.

За да се докоснат до иконата на Света Богородица днес към Бачковския манастир са се стекли стотици. Много са свидетелствата за изцелени от чудотворната икона.

Шествието тази година се предвожда от новия игумен на Бачковския манастир - архимандрит Самуил. Той бе избран от БПЦ в края на миналата година.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини