23 °C

РЗИ с акция срещу СПИН, издирва гейове и наркомани

Превантивни дейности срещу ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции стартират в област Хасково, съобщи на пресконференция директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова. Дейностите ще се извършват съвместно с две неправителствени организации – фондация „Толерантност и взаимопомощ“ и фондация „Български център за джендър изследвания“.

До миналата година дейностите се финансираха от Глобалния фонд за борба със СПИН, малария и туберкулаза, а от тази до 2020 ще се извършват по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции, уточниха от РЗИ-Хасково.

Националната програма има 6 приоритетни областни, но ние заедно с двете НПО-та ще работим по първата от тях – превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции сред групите в най-висок риск, поясни директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Снежана Иванова. Тези групи са няколко, но приоритет ще бъдат две от тях – мъже, правещи секс с мъже и интравенозно употребяващи наркотици. В тази връзка са проведени 3 работни срещи, уточнени са терените и е направен график.

Целта на кампанията е да се пресече епидемията от носителството на ХИВ и СПИН в страната, която се намира на кръстопът между Европа и Азия.

За периода от 2014 до 2016г. РЗИ-Хасково е извършила изследвания на 8202 лица за ХИВ носителство. През последните 3 г. са открити трима ХИВ-позитивни, а положителните лица за сифилис са 34.

От РЗИ обаче отчетоха като голям проблем липсата на Кожно-венерически диспансер в Хасково, който беше закрит през 2013 г., тъй като това е проблем за проследяване, лечение и диспансеризация.

Анета Кутелова


8 Коментара

Хороскоп за 18.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини